tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

Welke gratis software gebruik je om video’s te bewerken?

Video's maken is leuk en nuttig. Zeker op het web is inmiddels wel duidelijk dat je met video een breed publiek kan aanspreken en meer respons krijgt op je boodschap. Maar als je niet uitkijkt kunnen de kosten heel snel, heel hoog oplopen. Behalve de apparatuur is het ook de moeite waard om goed te kijken naar de software die gebruikt om je video's te bewerken.

Wat is een goed en gratis softwarepakket om video's te bewerken?
OpenShot Video Editor is een gratis programma voor zowel Windows, MacOS als Linux. Het is een Open Source programma en is geheel gratis voor iedereen die er gebruik van wil maken. OpenShot kun je hier downloaden.

Beginnen met videobewerking

Als je OpenShot hebt geïnstalleerd is het tijd om te beginnen met je eerste videobewerking. Kijk uit dat je niet te hard van stapel loopt. Vooral als alles nieuw is kunnen de opties nogal overweldigend zijn en zijn veel gebruikers geneigd allerlei effecten toe te passen. Dit komt je video niet ten goede, zorg ervoor dat de boodschap helder blijft en de kijker goed in zich kan opnemen welke informatie je overbrengt met jouw video. Visuele en auditieve afleidingen doen in de regel al snel afbreuk aan de inhoud van een video. Je video gaat ergens over en is niet een showcase voor alle effectjes die je erin hebt weten te bouwen. Daarnaast komt het al snel knullig over, zorg voor consistentie en rust. Zo houd je de video interessant en helder voor je doelgroep. Een bombardement aan visuele effecten en lawaai hoort op de kermis thuis, niet in een serieuze video.

Het menu van videobewerkingsprogramma OpenShot
Het menu van OpenShot (Linux Editie)

Om bestanden aan je project toe te voegen klik je op de grote, groene plus ongeveer in het midden, direct onder het menu. Er opent zich een venster waarmee je door de bestanden op je computer kunt bladeren. Selecteer één of meerder bestanden om deze aan je videoproject toe te voegen. Je kunt beter teveel dan te weinig bestanden toevoegen, niet gebruikte bestanden in een project hebben geen effect op de uiteindelijke video die je maakt.

Dingen die je wel en niet moet doen met je eerste video

De allereerste video die je maakt moet eigenlijk zo weinig mogelijk effecten bevatten. Effecten die je dan wel weer goed uitvoert, dat is wel prettig om naar te kijken. Zorg voor consistentie, in- en uitfaden kun je met OpenShot vrij eenvoudig doen. Doe dit dan wel bij elke clip hetzelfde. Snel, langzaam, in- en uitfaden kan allemaal. Kies voor 1 combinatie van die effecten voor elk gedeelte van je video. Is je video één lange opname? Doe dan ook alleen een fading effect aan het begin en einde van je video.

Clips, afbeeldingen en audio toevoegen aan je video

Heb je verschillende bestanden op je computer staan waar je een video van wilt maken? Deze kun je allemaal aan OpenShot toevoegen in een project, van de bestanden die je in je project hebt gezet kun je vervolgens je video maken. Doordat je deze bestanden eerst aan je project toevoegt en daarna pas aan de video die je van dit project gaat maken is het mogelijk een bestand meerdere keren te gebruiken in je video. Wil je bijvoorbeeld een logo op twee verschillende plekken in je video laten zien, dan hoef je dit logo slechts één keer aan je project toe te voegen. Naast de mogelijkheid om je video op te slaan kun je met OpenShot ook je project opslaan. Zo is het niet nodig om je video in één keer af te monteren. Door het project op te slaan kun je een andere keer gewoon verder werken waar je gebleven was. Zorg er wel voor dat de bestanden die je in je project gebruikt in dezelfde mappen blijven zitten als toen je ze aan het project toevoegde. Doe je dit niet, dan zal OpenShot bij het heropenen van je project de bestanden niet kunnen terugvinden. Als dat gebeurt zul je de bestanden dus handmatig weer aan je project moeten toevoegen.

Tip: Bewaar alle bestanden voor één project in één map, zo voorkom je dat je later moet zoeken of bestanden zelfs verdwijnen die je nodig hebt om je video te maken

Wat zijn sporen en hoe gebruik je ze om video te bewerken?

OpenShot maakt gebruik van sporen. Wellicht een bekende term uit de audiotechniek. Ook met video werkt dit, op elk spoor kun je een videoclip plaatsen, maar ook een afbeelding of audiotrack.

OpenShot video editor sporen
Standaard geeft OpenShot je vijf sporen om mee te werken

De sporen moet je zien als lagen in je video. Een clip op een hoger spoor valt over het beeld heen van de clip op het spoor eronder. Het is dus niet zo dat de beelden van twee sporen door elkaar heen gaan spelen. Je zou dit principe ook kunnen gebruiken om de ene clip af te kappen en verder te gaan met de volgende in je video. Dit raden we echter niet aan, later behandelen we hoe je kunt knippen en plakken, een veel betere manier om niet een clip in zijn geheel te gebruiken. Als je aan de standaard vijf sporen niet genoeg hebt kun je door op de groene plus (links boven de sporen) klikken om extra sporen toe te voegen.

Hoe kun je video knippen en plakken?

De meest gebruikte feature in veel videobewerkingsprogramma's is het aloude knippen en plakken. Een saai stuk van een toespraak uit de video knippen hoeft niet super ingewikkeld te zijn. Ons gratis videobewerkingsprogramma kan dit ook en ook de beginnende gebruiker krijgt dit makkelijk voor elkaar. Ter illustratie van deze korte uitleg hebben we een bewegende afbeelding toegevoegd, deze is afkomstig van de Linux versie van OpenShot.

Video knippen en plakken met OpenShot gratis videobewerking software
Knippen in video met OpenShot

Om een video te knippen zet je deze op pauze waar je wilt knippen. Het beeld (en eventueel het geluid) worden dan stilgezet. Vervolgens beweeg je de muis naar het, heel toepasselijke, schaaricoontje links boven de sporen. Nadat je op het schaartje hebt geklikt beweeg je de muis naar de plek waar je wilt knippen in je video. Klik daar en je ziet dat de video in tweeën wordt gesplitst. Je hebt nu twee fragmenten, herhaal dit proces totdat je de fragmenten hebt die je wilt gebruiken. De stukken die je niet nodig hebt kun je verwijderen door er met de rechtermuisknop op te klikken. In het menu wat dan verschijnt kies je vervolgens voor de optie fragment verwijderen.

Om videofragmenten aan elkaar vast te plakken plaats je ze simpelweg achter elkaar in OpenShot. De fragmenten die je aan elkaar wilt plakken hoeven niet op hetzelfde spoor te staan. Met een rode lijn geeft OpenShot duidelijk aan waar je fragment begint ten opzichte van de andere sporen in je project.

Hoe kun je video en audio scheiden?

Soms is het nodig om het geluid uit een videofragment te halen. Bijvoorbeeld om te vervangen met muziek of gewoon omdat de gesproken woorden niet goed uit de verf komen. In zo'n laatste geval zou je dan zelf de woorden opnieuw kunnen inspreken om vervolgens onder je video af te spelen. Wanneer je OpenShot gebruikt kun je dit makkelijk doen, maar audio onder een video plakken die zelf al geluid bevat geeft een bijzonder slecht effect, het zal er vrijwel zeker voor zorgen dat er maar weinig kijkers zijn die de video van begin tot eind afspelen. Niet doen dus.

Als je een fragment met geluid hebt wat je uit je uiteindelijke video wilt halen ga je als volgt te werk. Klik met je rechtermuisknop op het fragment in je project waar je het geluid van wilt verwijderen, je ziet dan een menu verschijnen. In het menu kies je voor de optie audio scheiden. Daarna kies je voor Enkele Clip of voor Meerdere Clips. Klik op Enkele Clip om het geluid uit je fragment te halen. Geef OpenShot dan even de tijd om video en audio te scheiden, wanneer het proces voltooid is staan video en audio op hetzelfde spoor. Door het fragment met je muis te selecteren en vervolgens naar een hoger of lager spoor te slepen kun je zowel het video- als het audiofragment los van elkaar gebruiken.

Hoe voeg je muziek toe aan een video?

Zoals hierboven beschreven kun je het geluid uit een videofragment halen, door met de rechtermuisknop op het audiofragment te klikken kun je deze vervolgens uit je project halen. Nu heb je een videofragment zonder geluid. OpenShot staat toe meer dan alleen videofragmenten te gebruiken in je project. Om muziek, bijvoorbeeld een MP3-bestand, aan je video toe te voegen voeg je het bestand toe aan je project en sleep je het vervolgens naar een spoor van je project. Audio kun je, net als video, knippen en plakken. Dit functioneert in beide gevallen op dezelfde manier, dus door met het schaartje daar het fragment te knippen waar je dat wilt. Op deze manier kun je beeld en geluid een zelfde speelduur geven.

Wil je muziek gebruiken voor video op het web? Zorg dan dat je toestemming hebt om de muziek te gebruiken, rechtenvrij is niet hetzelfde als gratis. YouTube biedt een uitgebreide collectie, gratis en rechtenvrije muziek voor je video's.

Hoe maak je overgangseffecten in een video?

Wanneer je twee videofragmenten op hetzelfde spoor zet in OpenShot voegt het bewerkingsprogramma automatisch een overgangseffect toe. Dit wordt aangegeven middel een blauw, onscherp stukje tussen beide fragmenten. Wil je dit effect weer verwijderen dan kun je dit doen door er met de rechtermuisknop op te klikken en de optie Overgang verwijderen te selecteren. Als je de standaard overgang niet mooi vindt kun je deze ook wijzigen in het menu wat zich opent door er rechts op te klikken. De verschillende mogelijkheden vallen buiten de omvang van dit introductie-artikel. Maar speel er gerust een beetje mee in de verloren uurtjes, er valt veel te ontdekken met OpenShot.

Wanneer je net met videobewerking en OpenShot begint adviseren we je eerst de basis onder de knie te krijgen voor je verder gaat met overgangseffecten. Vaak is eenvoudig weg in-en uitfaden van scène naar scène meer dan genoeg. Dit kun je gewoon doen door weer rechts te klikken op het fragment en via het menu het fade-effect in te stellen. Speel dan even een stukje van je project af om het effect te zien, ben je tevreden, pas het dan toe op de rest van de fragmenten in je video.

Hoe kun je tekst toevoegen aan een video?

Vaak worden filmpjes op internet zonder geluid afgespeeld, dit geldt met name voor Social Media, maar ook op website zie je dit steeds vaker. Om te voorkomen dat bezoekers van je website alleen maar nietszeggende bewegende beelden zien is het aan te raden de belangrijkste punten van je video met tekst uit te lichten. Een volledige ondertiteling is vaak niet nodig, als maar duidelijk gemaakt wordt waar de video overgaat. Ook kan het goed werken door simpelweg in het begin met tekst aan te geven dat het voor de kijker aan te raden is het geluid aan te zetten. Met OpenShot kun je vrij eenvoudig tekst toevoegen. Als je boven in het menu op Titel klikt (of de shortcut Ctrl+T gebruikt) krijg je een aantal geprepareerde templates voorgeschoteld. Als je er één gekozen hebt kun je vervolgens zelf de tekst invoeren, een tekst- en achtergrondkleur kiezen en zelfs het lettertype wijzigen. Genoeg keuze dus hier.

Tip: Plaats de in je video in te voegen tekst altijd op een hoger spoor dan je video zelf, zo valt de tekst over de video in plaats van erachter. Dat laatste zou namelijk betekenen dat de tekst in je video onleesbaar wordt.

Geanimeerde titels

Het was je misschien al opgevallen in OpenShot, naast gewoon titels, kun je ook geanimeerde titels toevoegen. Geanimeerde titels zijn in wezen zelf kleine filmpjes. Als je een geanimeerde titel wilt gebruiken heb je naast OpenShot ook het, eveneens gratis en Open Source, programma Blender nodig. Geanimeerde titels vallen buiten de scope van dit artikel, we richten ons hier op de beginnende gebruiker. Vind je het leuk om een stapje verder te gaan, download dan Blender en begin met geanimeerde titels. Kijk dan ook direct even naar Blender zelf, dit pakket heeft zeer uitgebreide mogelijkheden.

Kan ik ook zelf titels ontwerpen?

Ja dat kan, vind je de geprepareerde templates van OpenShot niet mooi en ben je een beetje handig met digitaal ontwerpen dan kun je zelf titels maken om in je video te verwerken. Dit werkt het beste met vectorbestanden, maar jpg's en png's kun je ook gewoon gebruiken. Wil je hier mee experimenteren en niet direct de hoofdprijs betalen voor een Adobe pakket, dan adviseren we je Inkscape te gebruiken. Dit tekenprogramma is het gratis en Open Source antwoord op Adobe Illustrator en heeft meer dan genoeg in huis om tekst voor in je video's te creëren.

Een normale titel animeren

Als je een standaard titel hebt gekozen en in je video hebt geplakt kun je deze door er met de rechtermuisknop op te klikken ook nog eens animeren en/of transformeren. De mogelijkheden zijn eindeloos, want alle effecten zijn ook nog eens met elkaar te combineren. We zouden wel een heel boek kunnen schrijven over alle mogelijke combinaties en dan nog steeds slechts het topje van de ijsberg behandeld hebben. Voor nu is het goed om te weten dat dit allemaal mogelijk is, het advies is hier stap voor stap wat mee te experimenteren. Al doende leert men wordt vaak gezegd en dat gaat hier ook op. Een ding willen we nog wel benadrukken om je wat meer bewegingsvrijheid te geven, dat ene ding is de zijbalk aan de linkerzijde van je OpenShot venster.

Welke opties biedt de zijbalk van OpenShot?

De zijbalk is er om je gedetailleerde controle over alle fragmenten en elementen in je videoproject te geven. De meeste spreken redelijk voor zich. Met name de plaatsingsopties voor de X-as en de Y-as zullen van pas komen. je kunt ook voor zowel de X- als de Y-as een element in je project schalen, dit vergemakkelijkt het gebruik van bijvoorbeeld logo's enorm. Logischerwijs moet je voor het schalen van een element aan de X- en Y-as dezelfde waarde geven zodat de verhouding kloppend blijft.

Tip: Je kunt om een element te plaatsen op de X-as en Y-as ook negatieve waardes ingeven, zo kun je een element in je videoproject naar links, rechts, boven en onder verplaatsen.

Evaluatie

In dit artikel hebben we behandeld hoe je met gratis en Open Source Software zelf video kunt bewerken. Om alles in bovenstaande tekst te gebruiken moet je downloaden:

 1. OpenShot
 2. Blender
 3. Inkscape

Maar absoluut noodzakelijk, op OpenShot na, zijn ze niet. Begin gewoon met OpenShot en als je gaandeweg meer wilt kun je de andere software altijd nog downloaden. De pakketten zijn gratis en zullen dat ook altijd blijven.

Door bovenstaande door te nemen weet je nu meer over OpenShot en:

 • Beginnen met videobewerking
 • Dingen die je wel en niet moet doen met je eerste video
 • Clips, afbeeldingen en audio toevoegen aan je video
 • Wat zijn sporen en hoe gebruik je ze om video te bewerken?
 • Hoe kun je video knippen en plakken?
 • Hoe kun je video en audio scheiden?
 • Hoe voeg je muziek toe aan een video?
 • Hoe maak je overgangseffecten in een video?
 • Hoe kun je tekst toevoegen aan een video?
 • Een normale titel animeren
 • Welke opties biedt de zijbalk van OpenShot?

Veel plezier met OpenShot!

Openshot logo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
Top closearrow-circle-o-downbarsellipsis-v