tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

Wat voor computer heb je nodig om video te bewerken?

Het bewerken of editen van video zorgt ervoor dat een filmpje wat je hebt gemaakt een echte productie wordt. Toevoegen van tekst en effecten kan je video een stuk levendiger en informatiever maken. Maar wat moet jouw computer ongeveer in huis hebben zodat jij video kunt bewerken? We nemen het in dit artikel door.

Zorg ervoor dat je computer een goede (quadcore) processor heeft, minimaal 8 GB RAM geheugen (liefst DDR4) en een videokaart met zo'n 4GB eigen geheugen. Met deze algemene specificaties kun je prima video bewerken in HD kwaliteit.

Processor

De processor levert de rekenkracht aan je computer. Bij elke actie die je op jouw machine doet worden berekeningen uitgevoerd. Hoe sneller de processor is, hoe meer berekeningen je computer tegelijk kan doen. Naast de snelheid spelen de cores en threads ook een rol in het geheel. De eenvoudigste manier om een goede processor aan te schaffen: Hoe meer Megahertzes, Cores en Threads, hoe beter. Vaak kan een processor even snel zijn als een goedkoper model maar is deze door een kleiner aantal gebruikte cores en threads toch langzamer. Dit verklaart dan ook het prijsverschil tussen bijvoorbeeld Intels i3, i5 en i7 processors. Ja er is ook een i9, maar die wordt niet heel veel gemonteerd in huis-, tuin en keukencomputers.

Processor Cache

Wanneer de processor constateert dat deze steeds weer dezelfde gegevens gebruikt, worden deze gegevens in de cache opgeslagen. Cache is net als RAM, alleen sneller - omdat het in de processor zelf is ingebouwd. Zowel RAM als cache dienen als opslagruimtes voor veelgebruikte gegevens. Zonder hen zou de processor moeten blijven lezen van de harde schijf, wat veel meer tijd zou vergen

computer chips

In principe minimaliseert RAM de interactie met de harde schijf, terwijl de cache de interactie met de RAM minimaliseert. Vanzelfsprekend zijn met een grotere cache meer gegevens snel toegankelijk. Cache is voor video niet heel toepasselijk omdat het slechts een paar MB aan ruimte biedt. Maar om de rekenkracht van de processor optimaal te benutten is een groter cache-geheugen wel degelijk nuttig.

RAM Geheugen

RAM betekent Random Access Memory en vormt en buffer voor je harde schijf of SSD. Door het RAM geheugen aan te spreken hoeft je computer niet voor elke actie je schijf aan te spreken waardoor deze sneller de gevraagde acties kan ondernemen. Hoe meer RAM geheugen hoe groter deze buffer is. Het RAM geheugen wordt aangegeven in Gigabytes en haar snelheid wordt uitgedrukt in Mhz. Hoe sneller het RAM geheugen leest en schrijft hoe sneller de computer is. Behalve de hoeveelheid RAM geheugen helpt de snelheid dus ook mee. Waar veel jong gebruikte computers gebruikmaken van DDR3 geheugen is DDR4 de nieuwe standaard. DDR4 wordt standaard in nieuwe computers en laptops geleverd en is sneller dan DDR3.

Upgraden

Helaas is het niet mogelijk je computer te upgraden van DDR3 naar DDR4 RAM. In feite bepaalt je moederbord welk type processor en RAM geheugen je kunt gebruiken. Maak je dus gebruik van DDR3 geheugen en wil je upgraden dan zul je je hele systeem moeten upgraden. De nieuwere computers, op de markt sinds 2017, maken gebruik van DDR4 geheugen.

Videokaart

Een videokaart is een onderdeel van de computer die optioneel toe te voegen is. De chipset op het moederbord is in staat beelden te genereren die je op de monitor ziet, maar doet dit niet heel snel en maakt hiervoor gebruik van het standaard RAM geheugen. Hoe meer beelden en beeldbewerkingen je dus doet, hoe minder RAM geheugen beschikbaar is voor andere taken. Wanneer je een videokaart in je machine bouwt heb je speciaal voor het genereren van beelden, gereserveerd RAM geheugen. Alle overige taken die de computer moet uitvoeren hebben hier dus geen invloed op als het RAM geheugen van je videokaart van een omvang is die voldoende is om je videotaken te draaien. Videokaarten worden met name gebruikt om te gamen, wanneer je een moderne game speelt worden er immers continu beelden op je scherm getoverd met een behoorlijke snelheid. Omdat games dynamisch zijn vergen zij veel meer van een computer dan bijvoorbeeld een video afspelen, de beelden worden namelijk gegenereerd op basis van wat de speler doet, het ligt vooraf niet vast, zoals bij een video, welke beelden op welk moment getoond worden. Hier ligt dan ook de overeenkomst met videobewerking op een computer. Het zogenaamde renderen van een video is wat jouw computer voor je moet doen wanneer je klaar bent met monteren. De computer gaat de video dus genereren op basis van jouw instructies. Het genereren van videobeelden vergt veel meer van je computer dan het afspelen ervan. Doordat games continu video renderen is een game-pc tevens zeer geschikt om video te renderen. Wil je dus een goede computer kopen om video's mee te produceren, kijk dan naar Game PC's. Deze hebben alles in huis om video's van hoge kwaliteit te produceren.

4k video

4k video is de kwaliteit van Full HD vermenigvuldigt met een factor 4. Steeds meer mensen hebben een 4k tv in huis en onder gamers zijn de 4k computermonitors steeds meer in trek. Wie voorbereid wil zijn op de toekomst doet er goed aan een systeem te gebruiken wat dit formaat aan kan. De meeste monitors en tv's maken gebruik van upscaling technieken om Full HD op goede wijze weer te geven, maar zogenaamde native 4k video's geven wel een beter resultaat. Door de grote belasting op de bronnen waar je computer gebruik van moet maken om een 4k video te maken zit je dan wel vast aan het hogere segment. Zoals gebruikelijk in de digitale techniek wordt de apparatuur die in staat is hiermee om te gaan wel steeds betaalbaarder.

Om een 4k video te produceren heb je de volgende apparatuur nodig, die allemaal met 4k om moeten kunnen gaan:

  • Camera
  • Monitor
  • Videokaart
  • Computer

Video voor het web

Is je video puur bedoeld voor op het web dan is 4k niet direct een vereiste. Vooral Social Media kanalen doen hier nog weinig mee vanwege de immense opslagcapaciteit die hiervoor nodig is. Bovendien laden websites met 4k video erg langzaam, houd hier dus rekening mee. De platformen speciaal bedoeld voor video, zoals YouTube en Vimeo, zijn hiervoor wel geschikt, maar voordat 4k de standaard is op het web zijn we naar verwachting wel een aantal jaren verder.

Cloud rendering

Door de opkomst van breedband internet en de bijbehorende hoge snelheden is cloud rendering een steeds vaker ingezetten methode om video te renderen. Door gebruik te maken van een cloud met high end machines die video's renderen hoef je zelf niet te investeren in een dure computer. Bovendien heb je geen omkijken naar een systeem en hoef je deze niet periodiek te upgraden. De computers in de cloud worden door een commercieel bedrijf onderhouden en verbeterd wanneer nodig. Bij de meeste partijen kun je een abonnement afsluiten of krediet inkopen om video' s te renderen. Je kunt gebruikmaken van de bekendere aanbieders als Amazon Web Services, Microsoft Azure en Google Cloud Platform, maar er zijn ook kleinere, gespecialiseerde partijen waarvan de prijzen doorgaans helderder zijn. De beste manier om een provider te vinden die aan jouw wensen voldoet is door dit simpelweg te testen. Wanneer je video's voor derden maakt kun je de kosten voor het renderen natuurlijk doorberekenen aan je klant. Render je video's voor eigen gebruik, neem dan de kosten mee in je marketingbudget.

Servers cloud

Wanner je gebruik maakt van cloud rendering voldoet in principe elke computer die het eindproduct af kan spelen, het zware werk wordt immers door de cloud gedaan. Wat wel aan te raden is; een snelle internetverbinding. De Nederlandse infrastructuur maakt dit voor praktisch iedereen haalbaar, op dat gebied zijn er dus weinig zorgen. Wil je beginnen met Cloud Rendering dan doe je er goed aan om eens in gesprek te gaan met een specialist. Zij kunnen je tot in detail uiteen zetten hoe dit proces werkt en wat je moet doen om dit te realiseren.

One comment on “Wat voor computer heb je nodig om video te bewerken?”

  1. Heelveel uitleg, maar ik wil geen IT man worden, maar gewoon weten aan welke waarden een goede grafische kaart moet voldoen om ultra 4k video te bewerken, liever nog een lijstje met kaarten die voldoen. e.e.a. gerelateerd aan de prijs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
Top closearrow-circle-o-downbarsellipsis-v