tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

Wat kost een vlogcamera?

Vloggen groeit al jaren in populariteit. Waar de meeste vloggers simpelweg beginnen met een smartphone om zichzelf in beeld te brengen volgt er voor de doorzetters vaak vrij snel al een toestel alleen bedoeld om de video's op te nemen. De vlogcamera is tegenwoordig een nieuwe categorie in cameraland en deze verkoopt goed. Een vlogcamera kenmerkt zich veelal door een handzaam formaat en kantelbaar scherm. Niet dat "gewone" camera's deze eigenschappen nooit bezitten, maar een camera gemaakt om je vlogs mee op te nemen heeft deze kenmerken vaker wel dan niet, uitzonderingen daargelaten natuurlijk.

Een vlogcamera kost ongeveer €300,- Dan heb je een merkproduct wat je in een Nederlandse winkel kunt kopen met garantie. Bekende merken zijn Sony, Panasonic, Nikon en Canon. Ook actioncams van bijvoorbeeld GoPro worden als vlogcamera gebruikt.

Uiteraard zijn qua prijsstelling uitschieters omlaag en omhoog, net als voor elk ander product. Ook kun je eens een zoekopdracht loslaten op de grotere Chinese markrplaatsen en warenhuizen. Veel apparatuur wordt in Azië gemaakt dus heb je dikke kans dat je daar camera's en eventueel toebehoren voordelig op de kop kunt tikken. Houd wel rekening met de Nederlandse Douane en consumentenbescherming. Je moet voor jezelf afwegen of dit een aankoop waarmee je een bepaald risico in de aankoop accepteert of niet.

Waar koop je een vlogcamera?

Er zijn legio webshops die vlogcamera's aanbieden. Vanwege de opkomst van het vloggen als activiteit zijn er zelfs veel die vlogcamera's al apart categoriseren, zo kun je snel een selectie met geschikte camera's voor je neus krijgen en makkelijk vergelijken en kiezen. Het is handig om vooraf te weten waar jouw camera aan moet voldoen, op die manier is het makkelijker zoeken en vergelijken.

Een product als een vlogcamera is iets wat je waarschijnlijk regelmatig mee op pad neemt en in je handen houdt. Om die reden kan het verstandig zijn naar een fysieke winkel te gaan zodat je de modellen kunt voelen en testen. Door een product fysiek in je handen te houden kun namelijk veel meer gevoel krijgen bij het product. Je voelt het gewicht, hoe de camera in je hand ligt en niet geheel onbelangrijk: de degelijkheid. Het vasthouden van een aluminium body of dun kunststof maakt een wereld van verschil. Kwaliteit kun je voelen, maak daar gebruik van.

Instapmodellen

Koop je je eerste vlogcamera dan wil je het vaak eenvoudig houden en niet direct een gigantische investering doen, gebruik je smartphone of koop een camera van rond de €300,-. Goede opties zijn:

  • Sony CyberShot WX500
  • Panasonic Lumix DMC-TZ57 (goedkoopst)
  • GoPro HERO 7 Black

De GoPro is geschikt voor beginner en de wat meer ervaren vlogger. Wil je dus niet weer moeten investeren in een camera als je een tijdje aan het vloggen bent dan is de GoPro een goede keuze, deze is namelijk bruikbaar in meerdere fases van je carrière als vlogger.

Go Pro Hero 7

Gevorderd

Zoals gezegd is de GoPro voor zowel beginners als gevorderden geschikt. Ben je al een tijdje aan het vloggen en is het tijd voor een nieuwe camera overweeg dan een de Canon Powershot G7XII. Deze camera heeft een kantelbaar touchscreen, maakt heldere beelden wanneer de belichting niet optimaal is en filmt in Full HD. Bovendien is de grip goed, je kunt de camera dus prima vasthouden en hoeft niet bang te zijn dat deze uit je vingers glipt wanneer je een filmpje opneemt.

€400: 4k camera met stabilisator

Beelden in 4k kwaliteit gestabiliseerd met een gimbal? Het kan met de Removu K1. Een zeer hoge videoresolutie zorgt voor hele gave beelden en de gimbal op dit apparaat houdt de beelden altijd stabiel. Je kunt dus doen wat je wilt met je camera en vlog zonder je zorgen te maken over extreem geschudde beelden. Een aanrader voor de beginnende, beweeglijke vlogger!

Stabilisatie

Als je erg beweeglijk bent in je vlog is het van dat de beelden die je maakt goed gestabiliseerd zijn. Veruit de meeste camera's bieden elektronische stabilisatie en voor veel vloggers is dit ruim voldoende. Als je stil voor de camera zit is dat sowieso meer dan genoeg, maar neem je jouw vlogs op terwijl je autorijdt, loopt of fietst dan voldoet dit niet. Het verschil tussen stabilisatiemethoden wordt verduidelijkt door onderstaande vergelijking

Vergelijking stabilisatie camera's

In de vergelijking hierboven zie je dat een gimbal de beste stabilisatie voor je realiseert. Een gimbal is echter wel vrij prijzig, zeker als het een gimbal is voor bijvoorbeeld een spiegelreflexcamera is. Maar er zijn ook camera's in de handel die al in een gimbal zitten en deze zijn een stuk voordeliger. Het overwegen waard dus als je een blogcamera aan gaat schaffen. Maak je je vlogs gewoon thuis of op kantoor? Dan hoef je hier niet heel veel rekening mee te houden. In dat geval sta of zit je toch stil en valt er weinig te stabilerseren. (Tenzij je zelf instabiel bent natuurlijk)

Denk aan de audio!

Ingebouwde microfoons zorgen vaak voor een lage geluidskwaliteit bij je videobeelden. Hoe groter de afstand tot de camera, hoe slechter de geluidskwaliteit, die dus toch al niet om over naar huis te schrijven was. Het is zeer aan te raden gebruik te maken van een losse microfoon. Op die manier kun je de microfoon dichtbij je mond houden en is er qua geluid geen verschil wanneer de afstand tussen jou en de camera verandert. Voor de kijker is dit heel prettig en voor jou, als vlogger, betekent het dat jouw volgers relaxed naar je vlog kunnen kijken zonder zich elke 15 seconden hard te moeten concentreren omdat het geluid ineens 60% zachter is. Daarnaast maakt een goede audiotrack je vlog gewoon veel professioneler en prettiger om naar te kijken. Neem je vloggen een beetje serieus, zorg dan voor een goede microfoon. Van deze investering zul je geen spijt krijgen en het is niet eens een hele grote.

Full HD kwaliteit

In principe is Full HD vaak een prima beeldkwaliteit om je vlogs in op te nemen. Zeker als de opslagruimte een factor voor je is om rekening mee te houden is aan te raden deze resolutie van 1920 x 1080 pixels aan te houden. Video's in Full HD zijn van hoge kwaliteit, maar het kan beter. Je moet je afvragen of je een hogere kwaliteit nodig vindt. Kom je tot de conclusie dat je de kwaliteit hoger wilt hebben dan maak je de stap naar 4K, maar ook dan zijn er wat overwegingen die je mee zult moeten nemen

4K Kwaliteit

Qua vlogs is 4K zo'n beetje de hoogste kwaliteit die voor consumenten beschikbaar is. Natuurlijk hebben we ook 5, 6 en zelfs 8K. Maar dat heeft voorlopig weinig toegevoegde waarde. Bedenk je dat vlogs meestal op een smartphone worden bekeken en wanneer je jouw vlog deelt via social media wordt de kwaliteit sowieso bepaald door het platform waar je gebruik van maakt. YouTube en Vimeo staan 4K toe op hun platforms, zijn dit je voornaamste kanalen dan is het misschien de moeite waard voor 4K te kiezen. Houd rekening met editen van je videos.

Editen

Editen van videos is het bewerken van de opnames op een laptop of desktop computer. Voor smartphones en tablets zijn er ook apps beschikbaar om video te editen, vaak zijn de opties dan wel wat beperkt. Zorg dat het apparaat dat je gebruikt de resolutie van je video kan weergeven. Een 4K video produceren op een computer met maximaal Full HD weergave op het scherem heeft weinig zin. 4K video is 4 keer zo groot als Full HD en het renderen van zo'n video is dus ook een veel zwaardere taak voor je computer. Ga je met 4K aan de slag zorg dan voor een snelle en stabiele computer met een videokaart en monitor die deze resolutie aankunnen.

Mogelijkheden en gebruiksgemak

Vaak moet je een keuze maken tussen gebruiksgemak en mogelijkheden die de camera biedt. Het gaat om de balans die voor jou werkt. Kun je prima je weg vinden tussen honderden of zelfs duizenden opties die een camera aan boord heeft dan is het aan te raden een duurdere camera aan te schaffen die ervoor zorgt dat jouw vlogs tot in detail zo te filmen zijn als jij het wilt. Of je nu hele goede of hele simpele software gebruikt om je opnames te editen, alles begint met een goede opname. Daarom is een camera die aan jouw eisen voldoet van groot belang.

Veel beginnende vloggers, maar zeker ook doorgewinterde professionals, kunnen hun werk prima doen met een eenvoudige camera. Het is maar net waar je de focus op wilt leggen. Meestal draait een vlog om de persoon en minder om de kwaliteit, daarom kun je prima beginnen met een instapmodel camera, of gewoon je smartphone. Beginnen met vloggen hoeft niet te betekenen dat je een grote investering moet doen. Begin gewoon met de telefoon die je toch altijd al bij je hebt en bepaal dan of je wilt investeren in apparatuur. Zie het vooral als hobby, hobby's kosten geld en dat is niet erg. Een klein percentage van alle vloggers is in een later stadium in staat om geld te verdienen met het vloggen. Dit lukt echter niemand vanaf dag 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
Top closearrow-circle-o-downbarsellipsis-v