tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

Waar kun je gratis video's vinden?

Dat video immens populair is op social media en websites staat buiten kijf. Een videoplatform pur sang als YouTube blijft maar groeien en ook Vimeo, die andere grote videowebsite, lijkt niet te stuiten.

Coronavirus Covid-19

Sinds de wereld in de greep van de coronacrisis is beland krijgt video nog een extra boost op het internet. Een onvoorstelbaar aantal trainers, coaches, adviseurs en consultants maakt gebruik van de mogelijkheden die breedband internetverbindingen tezamen met video-apparatuur bieden. Webcams zijn niet aan te slepen en het aantal verwijderde afplak-items op ingebouwde laptop-camera's is ontelbaar. Tools als Zoom, Google Hangouts, Nextcloud Talk, Jitsi en Houseparty maken het gebruikers ontzettend makkelijk om met behulp van video de wereld te bereiken. Ook Facebooks video-mogelijkheden worden in razend tempo uitgebreid en de social media gigant biedt ook steeds meer mogelijkheden om je video's niet in het openbaar, maar juist met een select groepje mensen te delen, al dan niet live.

Websites met video's

Video's op websites grijpen de aandacht en zorgen op de manier voor allerlei positieve signalen richting zoek- en analysetools. De website waar een video speelt houdt bezoekers langer op de betreffende pagina en stijgt mede daardoor in de ranking van zoekalgoritmes die Google gebruikt. Ook op social media explodeert het aantal videominuten, ook de algoritmes die daar bepalen wat populaire content is pikken de "engagement" rond videocontent op. Video's zijn dus hot, happening en nog immer booming. Maar wat nou als je niet de zin/mogelijkheid hebt om zelf de videocontent te produceren die jouw website zo populair kan maken?

Videocontent vinden voor op je website

Het is geen geheim of verrassing dat videocontent van YouTube of Vimeo eenvoudig te delen is op websites. Ook social media netwerk Facebook biedt kant en klare insluitcodes om video‘s die bij hen op het platform staan eenvoudig in een webpagina te plakken. Dat is natuurlijk mooi, maar het is geen video waarover jij de controle hebt, als webmaster. Als de publicatie van zo'n video ongedaan wordt gemaakt, of de eigenaar besluit dat het onwenselijk is dat de betreffende video buiten de plek van uploaden zichtbaar is, dan verdwijnt deze ook van jouw website.

Zelf video naar je website uploaden

De oplossing is dat je zelf video's uploadt naar de server waar jouw website gehost wordt, dan heb je immers zelf de controle over de publicatiestatus. Maar als je de video niet gemaakt hebt, mag dat natuurlijk niet zomaar. De publicatierechten liggen bij de maker van de video en, zeker voor commerciële doeleinden, die wil vaak niet dat dit zomaar gebeurt.

Video ter ondersteuning van de content op je website

Zoek je video's die niet per se de hoofdrol hoeven te spelen, maar meer ter ondersteuning dienen? Dan kun je terecht bij diverse stockvideo websites, vergelijkbaar met de bekendere stockphoto beeldbanken, maar dan voor video dus. De meeste videocontent is niet vrij te gebruiken, toch zijn er een aantal uitzonderingen. We hebben hieronder een lijstje met videowebsites opgesomd, deze websites bieden videocontent gratis aan. De video's zijn dus geschikt ter visuele ondersteuning van je website en pagina's.

Heb je zelf nog een goede toevoeging? Noem deze dan in een reactie!

Rechten en gebruik

Let goed op de voorwaarden die verschillende websites stellen aan het gebruik van de video's die zij aanbieden. Vaak is een vermelding van de aanbieder noodzakelijk, maar niet altijd. Dat verschilt per website. Op het moment van schrijven bieden alle websites hierboven vermeld de video's gratis aan ter gebruik op jouw website.

Opslagruimte en bandbreedte

  • Om te voorkomen dat je niet genoeg opslagruimte in je webhosting pakket hebt en niet teveel bandbreedte verbruikt kun je je video's ergens anders hosten en vanaf daar naar je website streamen. Dat doen YouTube, Vimeo en Facebook dus. Wil je echter je video niet op zo'n platform hosten, kies dan voor een betaalde oplossing. CloudFlare Stream is zo'n oplossing. Al vanaf €5 per maand kun je 80k video per maand streamen, ongeacht de bestandsgrootte. https://www.cloudflare.com/products/stream-delivery/

Weet je meer plekken waar je gratis video's kunt vinden om op een website te gebruiken?

Waar kun je gratis video's vinden?

Dat video immens populair is op social media en websites staat buiten kijf. Een videoplatform pur sang als YouTube blijft maar groeien en ook Vimeo, die andere grote videowebsite, lijkt niet te stuiten. Coronavirus Covid-19 Sinds de wereld in de greep van de coronacrisis is beland krijgt video nog een extra boost op het internet. […]

Lees meer
10 snelle tips voor het maken van boeiende video's voor sociale media

10 snelle tips voor het maken van boeiende video's voor sociale media. Marketeers met ongetrainde ogen creëren geweldige sociale video-inhoud met weinig meer dan een smartphone. En mensen kijken.

Lees meer
Wat voor computer heb je nodig om video te bewerken?

Het bewerken of editen van video zorgt ervoor dat een filmpje wat je hebt gemaakt een echte productie wordt. Toevoegen van tekst en effecten kan je video een stuk levendiger en informatiever maken. Maar wat moet jouw computer ongeveer in huis hebben zodat jij video kunt bewerken? We nemen het in dit artikel door. Zorg […]

Lees meer
Wat kost een vlogcamera?

Een vlogcamera kost ongeveer €300,- Dan heb je een merkproduct wat je in een Nederlandse winkel kunt kopen met garantie. Bekende merken zijn Sony, Panasonic, Nikon en Canon. Ook actioncams van bijvoorbeeld GoPro worden als vlogcamera gebruikt.

Lees meer
Hoe kun je zelf een voice-over inspreken voor video's?

Met de spullen die je al hebt kun je zelf een voice-over voor je video maken. Met handige tips om het goed te doen.

Lees meer
3 manieren om een video van je foto's te maken

In dit artikel behandelen we 3 methodes om van je foto's een video te maken, te weten:
Windows 10 Foto's
Google Foto's
OpenShot Video Editor
Lees de 3 methodes rustig door en bepaal dan welke voor jou (waarschijnlijk) het beste gaat werken.

Lees meer
8 redenen om video op je website te gebruiken

Ben je nog niet overtuigd van het nut van video op je website? We zetten 8 redenen op een rij, bepaal welke van toepassing zijn op jouw situatie en website.

Lees meer
Zo kun je zelf een webinar houden.

Een webinar organiseren doe je zo. Benodigdheden: Geen vaardigheden, geen stress en geen budget

Lees meer
Video embedden in WordPress doe je zo

Video insluiten kan verschillende manieren als je WordPress gebruikt. De meest voorkomende methodes beschrijven we in dit artikel. We behandelen video insluiten van YouTube, Vimeo en zelf video uploaden naar je website.

Lees meer
Welke gratis software gebruik je om video’s te bewerken?

Video's maken is leuk en nuttig. Zeker op het web is inmiddels wel duidelijk dat je met video een breed publiek kan aanspreken en meer respons krijgt op je boodschap. Maar als je niet uitkijkt kunnen de kosten heel snel, heel hoog oplopen. Behalve de apparatuur is het ook de moeite waard om goed te […]

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
closearrow-circle-o-downellipsis-v