tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

8 redenen om video op je website te gebruiken

Het web staat tegenwoordig vol met video en met goede reden. Je vindt overal video, in de bus of trein, winkeletalages en op je eigen smartphone. Lezen blijft voor veel mensen een goede manier om informatie te consumeren, maar mensen zijn aan de andere kant over het algemeen zeer visueel ingesteld. Daarom slaan we informatie beter op als het met bewegend beeld wordt ondersteund en gebracht. Dit is dan ook de reden dat video op allerlei platforms van nature de aandacht trekt.

Ben je nog niet overtuigd van het nut van video op je website? We zetten hier 8 redenen op een rij, bepaal voor jezelf welke van toepassing zijn op jouw situatie en website.

 • Video wordt beter begrepen
 • Video zorgt voor meer en betere interactie met je publiek
 • Video wordt steeds betaalbaarder
 • Mensen moeten video kijken
 • Video is mateloos populair
 • Video is een ideaal presentatiemiddel
 • Video is een belangrijke SEO-tool

Video wordt beter begrepen

Mensen leren dingen op vele verschillende manieren. Sommige personen nemen informatie prima tot zich die met tekst gecommuniceerd wordt. Anderen onthouden en begrijpen informatie veel beter als het gehoord en gezien wordt. Als je iets voor je ziet is het doorgaans makkelijker te begrijpen, dat geldt voor iedereen.
Door video op je website te gebruiken bedien je naast de lezers ook mensen die liever bewegende beelden met geluid gebruiken. Bovendien is het vaak zo dat je met beelden beter kunt laten zien wat er bedoeld wordt dan alleen met woorden. Zo wordt het voor je lezers, of kijkers dus, allemaal een stuk begrijpelijker wat je wilt overbrengen.

Video zorgt voor meer en betere interactie met je publiek.

Alle Social Media platforms hebben een algoritme wat bepaalt welke posts en content meer aandacht krijgen dan andere. Videocontent wordt door alle platforms hoog gewaardeerd en verschijnt daarom bij meer van je connecties in beeld. Laat wel je eigen of een ander gezicht zien in je video's. Social Media is, zoals de term al zegt, sociaal. Het gaat dus om de menselijke interactie. De algoritmes zijn in staat gezichten te herkennen en waarderen dit ook weer met hogere scores. Wil je dus de aandacht van je publiek grijpen, breng dan iemand in beeld die een verhaal vertelt en trek met je video meer mensen naar je website via sociale media platforms.

Video wordt steeds betaalbaarder.

Ongeveer vijf jaar geleden was video nog ontzettend duur om te produceren. Rekeningen van enkele duizenden Euro's waren eerder regel dan uitzondering. Doordat de techniek drastisch is verbeterd en de apparatuur vele malen voordeliger is geworden sinds die tijd kun je nu voor ongeveer €500,- een heel goed kort filmpje laten maken door een professional.
Door de ontwikkeling in de techniek heb je voor hetzelfde bedrag tegenwoordig overigens ook de mogelijkheid zelf de benodigde apparatuur aan te schaffen. Eventueel kun je hier nog software bij kopen, maar voor eenvoudige bewerkingen bieden platforms als YouTube en Facebook standaard al wat aardige tools om je video te bewerken. De kosten voor videocontent mogen dus eigenlijk geen belemmering meer zijn. Bewerk je liever je video's op je eigen computer? Open Shot is een gratis open source video editor voor Windows, Mac en Linux.

Mensen moeten video bekijken

Het is simpelweg een psychologisch effect. Zodra je bewegende beelden voor je ziet focussen je ogen er als vanzelf al op. Mensen zijn, zoals eerder al genoemd, visueel ingesteld en stoppen dus heel snel even met scrollen als ze een video voorbij zien komen. Ook wanneer een webpagina laadt en er onmiddelijk een video start zul je in de statistieken terugzien dat mensen langer op je website blijven hangen. Zorg er wel voor dat je video interessant blijft, dezelfde boodschap steeds blijven herhalen zorgt ervoor dat de aandacht als snel verslapt, dit is voor video niet anders dan voor tekst. De mens is nieuwsgierig, speel daar op in.

Video is mateloos populair

Je hoeft natuurlijk niet aan elke trend of modegrill mee te doen, maar het is inmiddels wel duidelijk dat video een enorme populariteit geniet op het web anno 2019. We weten allemaal wel dat Google 's werelds grootste en dus meestgebruikte zoekmachine is. Als het even kan zal Google in de zoekresultaten ook videocontent naar voren brengen die relevant is voor de zoekopdracht van de gebruiker.
Maar wist je dat 's wereld populairste zoekmachine na Google videowebsite YouTube is? Inderdaad, als dat geen indicatie is voor de populariteit van video op het web weten wij het ook niet meer. Een leuke bijkomstigheid is dat door de prijsdalingen in mobiele data van Nederlandse aanbieders en de ontzettend goede 4G-dekking in Nederland. Dit kun je zien op onderstaande kaartje van 4Gdekking.nl

Video is een ideaal presentatiemiddel.

Met video kun je heel goed je kennis en expertise delen. Daarnaast maakt een video direct duidelijk dat je een goede spreker bent. Een fantastisch presentatiemiddel dus. Bijkomend voordeel is dat video veel sneller authentiek en geloofwaardig overkomt dan tekst. Dit geldt zeker wanneer je jezelf enigszins blootgeeft. Ook kun je door middel van geanimeerde video je branding een behoorlijke boost geven. Animatie is eenvoudig te verenigen met je huisstijl om sterk en duidelijk je boodschap over te brengen.

Video is een belangrijke SEO-Tool

Search Engine Optimisation is inmiddels gemeengoed op het web. Video kan hierin een grote bijdrage leveren. Naast dat Google voorkeur heeft voor je videocontent gerelateerd aan zoekopdrachten, kun je hier ook nog op een andere manier gebruik van maken. Met name voor instructievideo's is dit een sterk instrument.
Audio en video is moeilijker te indexeren voor een zoekmachine dan tekst, toch kun je de eenvoud van tekst inzetten om je videocontent onder de aandacht te brengen. Maak hiervoor gebruik van YouTube.

Als je je video naar YouTube upload zal de videowebsite hier automatisch een transcript van maken. Alle gesproken woorden in je video worden dus omgezet naar goede oude tekst. Die tekst wordt vervolgens geïndexeerd in Google en andere zoekmachines. Je weet vast wel hoe je YouTube filmpjes kunt embedden, of insluiten in correct Nederlands, op je website. Als je dit doet via de YouTube API wordt de geïndexeerde transcriptie ook meegenomen. Et voilá, SEO-vriendelijke videocontent op je website is een feit!

Samengevat

Videocontent op je website is belangrijk want:

 • Het maakt onderwerpen begrijpelijker
 • Het stimuleert interactie
 • Het is tegenwoordig betaalbaar
 • Video trekt automatisch de aandacht
 • Video is populair
 • Het is een ideaal presentatiemiddel
 • Video kan goed zijn voor je SEO

Een professional inhuren

Ga je een professionele videograaf inhuren om een video voor je te maken? Zorg er dan voor dat je iemand inhuurt die goed bij jou en je bedrijf past. Iemand die hele snelle en flitsende montages maakt past bijvoorbeeld absoluut niet bij een uitvaartonderneming. Andersom zijn lange, rustige interviews niet heel behulpzaam voor een jong en trendy marketingbureau. Gebruik je gezonde verstand en doe wat onderzoek naar bedrijven of freelancers in deze branche die bij je passen. Zoek naar een portfolio, bekijk hun eigen website en als het even kan zou het mooi zijn om in je eigen netwerk, professioneel of informeel, wat aanbevelingen te verzamelen. Door zelf vooronderzoek te doen voorkom je teleurstelling en krijg je uiteindelijk waar voor je geld.

Bedenk ook goed wat je met jouw video wilt bereiken, ook door die vraag aan jezelf te stellen maak je het waarschijnlijker om een goede match te maken.

Waar kun je gratis video's vinden?

Dat video immens populair is op social media en websites staat buiten kijf. Een videoplatform pur sang als YouTube blijft maar groeien en ook Vimeo, die andere grote videowebsite, lijkt niet te stuiten. Coronavirus Covid-19 Sinds de wereld in de greep van de coronacrisis is beland krijgt video nog een extra boost op het internet. […]

Lees meer
10 snelle tips voor het maken van boeiende video's voor sociale media

10 snelle tips voor het maken van boeiende video's voor sociale media. Marketeers met ongetrainde ogen creëren geweldige sociale video-inhoud met weinig meer dan een smartphone. En mensen kijken.

Lees meer
Wat voor computer heb je nodig om video te bewerken?

Het bewerken of editen van video zorgt ervoor dat een filmpje wat je hebt gemaakt een echte productie wordt. Toevoegen van tekst en effecten kan je video een stuk levendiger en informatiever maken. Maar wat moet jouw computer ongeveer in huis hebben zodat jij video kunt bewerken? We nemen het in dit artikel door. Zorg […]

Lees meer
Wat kost een vlogcamera?

Een vlogcamera kost ongeveer €300,- Dan heb je een merkproduct wat je in een Nederlandse winkel kunt kopen met garantie. Bekende merken zijn Sony, Panasonic, Nikon en Canon. Ook actioncams van bijvoorbeeld GoPro worden als vlogcamera gebruikt.

Lees meer
Hoe kun je zelf een voice-over inspreken voor video's?

Met de spullen die je al hebt kun je zelf een voice-over voor je video maken. Met handige tips om het goed te doen.

Lees meer
3 manieren om een video van je foto's te maken

In dit artikel behandelen we 3 methodes om van je foto's een video te maken, te weten:
Windows 10 Foto's
Google Foto's
OpenShot Video Editor
Lees de 3 methodes rustig door en bepaal dan welke voor jou (waarschijnlijk) het beste gaat werken.

Lees meer
8 redenen om video op je website te gebruiken

Ben je nog niet overtuigd van het nut van video op je website? We zetten 8 redenen op een rij, bepaal welke van toepassing zijn op jouw situatie en website.

Lees meer
Zo kun je zelf een webinar houden.

Een webinar organiseren doe je zo. Benodigdheden: Geen vaardigheden, geen stress en geen budget

Lees meer
Video embedden in WordPress doe je zo

Video insluiten kan verschillende manieren als je WordPress gebruikt. De meest voorkomende methodes beschrijven we in dit artikel. We behandelen video insluiten van YouTube, Vimeo en zelf video uploaden naar je website.

Lees meer
Welke gratis software gebruik je om video’s te bewerken?

Video's maken is leuk en nuttig. Zeker op het web is inmiddels wel duidelijk dat je met video een breed publiek kan aanspreken en meer respons krijgt op je boodschap. Maar als je niet uitkijkt kunnen de kosten heel snel, heel hoog oplopen. Behalve de apparatuur is het ook de moeite waard om goed te […]

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
closearrow-circle-o-downellipsis-v