tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

Video embedden in WordPress doe je zo

Met video komt je website echt tot leven. Bovendien is video in veel gevallen heel geschikt om dingen uit te leggen. Je kunt meer laten zien en dieper op de details ingaan dan met alleen tekst en afbeeldingen. Video insluiten kan op verschillende manieren als je WordPress gebruikt. De meest voorkomende methodes beschrijven we in dit artikel. We behandelen video insluiten van YouTube, Vimeo en zelf video uploaden naar je website.

De 3 meest gebruikte methoden om video op je website te zetten.

  1. YouTube video insluiten
  2. Zelf een video uploaden
  3. Vimeo video insluiten

YouTube video’s insluiten met de Gutenberg Editor

WordPress versie 5.0 en hoger maken gebruik van de nieuwe Gutenberg editor. Met deze nieuwe tekst editor kun je eenvoudig video's van YouTube op je website weergeven. We nemen stapsgewijs door hoe je dit voor elkaar krijgt. Gebruik je liever de Klassieke Editor van WordPress? Dat behandelen we even verderop in dit artikel.

Stap 1: Open de Gutenberg editor en typ "/". Er opent zich een klein menu met opties. Kies voor "video"

Wordpress Gutenberg blokken opties
Kies video, de op één na laatste optie

Stap 2: Bij de 3 opties die verschijnen kies je voor "Invoegen via URL".

WordPress Gutenberg video insluiten
Kies voor Invoegen via URL om een YouTube video in te sluiten

Stap 3: Kopieer de URL van de YouTube video uit de adresbalk van je browser

Kopieer youtube url uit de adresbalk
De URL in de adresbalk van je browser kopieer je naar WordPress

Na het volgen van bovenstaande stappen ben je klaar. Zodra je de URL hebt geplakt in de Gutenberg Editor van WordPress zie je direct de video verschijnen. Wanneer je de pagina of het bericht publiceert zullen bezoekers van je website de video kunnen afspelen zonder je website te hoeven verlaten.

Nieuw: YouTube rechtstreeks!

Nieuwere versies van WordPress hebben een speciaal YouTube block om video te embedden. Maak een nieuw blok, typ "/" zoals hierboven beschreven en begin YouTube in te typen, je zult het bekende rode logo zien. Kies deze optie en plak de link naar video erin. Je hebt nu direct je video ingesloten in je blogpost.

Ook voor Vimeo

Ook het andere bekende video platform Vimeo heeft een eigen block, het werkt net zoals hierboven beschreven, in plaats van YouTube type je Vimeo in.

YouTube video embedden in WordPress
Vimeo video embed in WordPress

YouTube video’s insluiten met de Klassieke Editor

Voor versie 5.0 van WordPress gelanceerd werd maakte het systeem gebruik van een zogenaamde WYSIWYG-editor. WYSIWYG staat voor What You See Is What You Get en is in wezen een kleine tekstverwerker voor gebruik op het web. De nieuwste versies van WordPress kunnen desgewenst ook gebruikmaken van deze editor door de plugin Klassieke Editor te installeren.

Video's van YouTube embedden in je WordPress website kan gewoon nog steeds met de klassieke editor, net als voorheen. De te nemen stappen vind je hier.

Stap 1: Ga naar de video die je wilt insluiten op YouTube, klik dan onder de video op delen. In de popup kies je voor insluiten.

Youtube video deelopties
Insluiten is de eerste optie in de popup van YouTube

Stap 2: Op het volgende scherm zie je rechts onderin een knop met de titel "kopiëren". Klik daar op en de volledige code wordt gekopieerd.

YouTube iframe insluiten html code
De knop rechts onderin maakt dat de volledige code gekopieerd wordt.

Stap 3: Schakel in de klassieke editor over naar "tekst" in plaats van "visueel"

Schakel over naar tekstmodus in de klassieke editor

Zorg ervoor dat je voor het overschakelen naar tekstmodus de cursor (het knipperende verticale balkje) op de juiste plek hebt gezet. Klik vervolgens op de rechtermuisknop en plak de eerder gekopieerd insluitcode in je tekst. Als de code op de juiste plek geplakt is kun je overschakelen naar de visuele modus van de editor. Je video zal dan op de plek te zien zijn waar je de code geplakt hebt.

Wordpress youtube video insluiten
In visuele modus zie je terug dat de video in je WordPress bericht of pagina is geplaatst.

In de backend van je website kun je nu zien dat de video geplaatst is. Zodra je de pagina of het artikel publiceert wordt het vindbaar aan de voorzijde van je website. Gefeliciteerd! Je hebt nu een video ingesloten in je website die voor de hele wereld te bekijken is.

Let op na het afspelen van een YouTube video

Je hebt het zelf vast ook weleens gezien. Als een YouTube video is ingesloten op een website zie je na afloop het frame van de video gevuld worden met andere video's. De video's die getoond worden zijn gebaseerd op het YouTube gebruik van jouw bezoeker, mits deze is ingelogd in zijn eigen Google account. 's Wereld meest populaire webbrowser Chrome, van Google inderdaad, zorgt ervoor dat veruit de meeste gebruikers zijn ingelogd in hun Google account. YouTube weer op die manier wie naar je video kijkt en welke video's na afloop te presenteren die wellicht ook interessant voor de kijker zijn.

Niet ingelogde gebruikers zien video's van je concurrenten

Als een gebruiker niet ingelogd is op een Google account en een video op jouw website bekijkt bepaald YouTube op basis van de inhoud van de video welke voorgestelde video's er na afloop verschijnen. Dit zijn dus video's met eenzelfde onderwerp. Dikke kans dat het van een concurrent afkomstig is dus. Voorkom dit door achter de YouTube link "?rel=0" te plakken. Dit commando seint naar YouTube dat er na afloop van het filmpje geen gerelateerde video's in beeld komen.

Zelf video’s uploaden naar je WordPress website

Het is ook mogelijk om zonder tussenkomst van een partij als YouTube video op je website te publiceren. Soms is dit wenselijk, bijvoorbeeld als de video echt enkel en alleen bestemd is voor bezoekers van je eigen site. Immers is de software van YouTube en Vimeo ideaal om te gebruiken, maar tegelijkertijd maak je jezelf afhankelijk van een platform waarover je zelf geen enkele controle hebt. Als YouTube om wat voor reden dan ook besluit dat jouw video niet meer via hun platform aangeboden mag worden zal deze ook van jouw website verdwijnen.

De mediabibliotheek

WordPress bevat standaard een mediasectie. Als je bent ingelogd in je WordPress website zie je deze staan in de linkerkolom.

Wordpress zijbalk media
In de linkerkolom van WordPress vind je de mediabibliotheek

Wanneer je een video wilt invoegen zoals hierboven omschreven kun je in plaats van voor YouTube te kiezen ook op de knop mediabibliotheek klikken. Alle video's die je naar site hebt geüpload kun je hier terug vinden. Als je de Gutenberg editor gebruikt kun je ook rechtstreeks een video uploaden. De video zal dan automatisch in de mediabibliotheek verschijnen. Zo kun je de video ook op meerdere plaatsen op je website gebruiken.

Klassieke editor

In de klassieke editor zit er linksboven de teksteditor een knop genaamd "media toevoegen". De popup die verschijnt als je daarop klikt biedt dezelfde mogelijkheden als de Gutenberg Editor aanbiedt. Het verschil is dat de mediabibliotheek wordt geopend, hoe je bestand hier naartoe upload laten we nu zien. De mediabibliotheek ziet er in zowel oudere als nieuwe versies van WordPress hetzelfde uit.

WordPress mediabibliotheek
De WordPress mediabibliotheek

Video's uploaden kan op twee verschillende manieren

  1. Direct achter de kop "Mediabibliotheek" zie je een knop staan met de tekst "nieuw bestand". Als je op die knop klikt opent zich een venster waarin je het videobestand kunt selecteren dat je wilt uploaden.
  2. Als je al een venster open hebt waarin het videobestand staat dat je wilt uploaden kun je het bestand met je muis vanuit het venster naar de mediabibliotheek slepen, het scherm wordt blauw als je het bestand los kunt laten. Wanneer je de muisknop loslaat wordt het bestand naar website geüpload.
Video uploaden naar mediabibliotheek wordpress
Een video naar je mediabibliotheek slepen

In de mediabibliotheek vind je alle mediatypen terug, afbeeldingen worden alvast vertoond zodat je deze makkelijk terug kunt vinden. Video's worden aangeduid als bestand en bieden geen voorvertoning. Het is dus zaak, mits je veel video's naar je site hebt geüpload, dat je de naam van de video weet die je wilt gebruiken.

Tip: Geef je videobestanden een naam die omschrijft wat de inhoud is, zo kun je ze eenvoudig terugvinden.

Vimeo video’s op je website zetten

Vimeo is net als YouTube een grote site waar je heel veel video's kunt vinden. Net als YouTube vindt Vimeo het ok als je video rechtstreeks uit hun database op je eigen website laat zien. Dit kun je net als bij de concurrent doen door een embed code te gebruiken.

Gutenberg

Met de Gutenberg editor kun je eenvoudig Vimeo video's embedden in je WordPress pagina. Kies net zoals eerder uitgelegd voor "invoegen via URL" en plak vervolgens de Vimeo-URL uit de adresbalk van je browser.

Klassieke Editor

Ook met vimeo video's kun je onder de deelopties een insluitlink opvragen. Deze plak je dan net als eerder weer in de tekstmodus van de klassieke editor op de plek waar je de video wilt laten verschijnen. Om de insluitcode van Vimeo te krijgen doorloop je onderstaande twee stappen.

Stap 1: Klik rechts in beeld van de video op het papieren vliegtuigje.

Vimeo video
Een Vimeo video over Kaapstad, Zuid-Afrika

Stap 2: Kopieer de embed code

Vimeo Embed Code

In het blauw zie je de embed code voor deze Vimeo video. Met de toetsencombinaties Ctrl+C (kopiëren) en in de WordPress editor Ctrl+V (plakken) heb je de code snel en eenvoudig in je WordPress pagina of bericht geplakt. De video is direct zichtbaar in de editor en kan op jouw eigen website bekeken worden wanneer je op publiceren klikt.

YouTube video’s zonder cookies insluiten

YouTube biedt tegenwoordig de optie om video's in te sluiten zonder dat er gebruikersgegevens worden opgeslagen van bezoekers van jouw website. Wanneer je de embed code opvraagt van een video en de code gegenereerd wordt om de video in te sluiten kun je simpelweg een vakje aanvinken onder het kopje "opties voor insluiten." Vink de optie "Privacymodus inschakelen." aan en je ziet de embed code wijzigen.

Youtube privacy modus
YouTube Privacy modus inschakelen

Voor de duidelijkheid!
YouTube plaatst wel een cookie wanneer de bezoeker van je website daadwerkelijk de video gaat afspelen. Houd daar rekening mee

YouTube Privacy modus in de Gutenberg Editor

Als je in de Gutenberg Editor kiest om een video via URL in te voegen kun je natuurlijk geen Privacy modus instellen. Op de volgende manier lukt dat wel.

Hoe embed je YouTube video's in Privacy Modus met de Gutenberg Editor?

  • Maak een nieuw blok, typ een slash ("/"), klik op de drie bolletjes rechts en kies de optie "als HTML bewerken".
  • Plak de insluitcode met Privacy modus aangevinkt.
HTML bewerken optie in Gutenberg

De plus van Gutenberg

Je kunt nog veel meer in je WordPress website insluiten. Door de Gutenberg editor te gebruiken maak je blokken aan die vervolgens met inhoud kunt vullen. Wanneer je een nieuw blok begint zul je aan de linkerkant een plus zien met een rondje erom heen. Als je daar op klikt krijg je alle beschikbare blokken te zien. De onderste optie is "insluitingen" en onder deze optie vind je ook YouTube en Vimeo.

Gutenberg insluitingen
Gutenberg insluitingen

Ook dailymotion (nog een video website) vind je tussen de insluitingen, maar ook bijvoorbeeld Twitter en Facebook. Bovendien kun je als ontwikkelaar zelf blokken voor Gutenberg ontwikkelen. Het zou dus zo maar kunnen dat bijvoorbeeld het NOS-Journaal blokken gaat aanbieden waarin je nieuwsitems kunt gebruiken op je website.

Dit artikel is meer bedoeld voor je eigen videocontent op je website. YouTube, Vimeo en zelf uploaden zijn voor deze toepassing de meest gebruikte opties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
Top closearrow-circle-o-downbarsellipsis-v