tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

Perfecte video's maken met je smartphone

Video opnemen was nog nooit zo eenvoudig of moeiteloos. Iedereen heeft een krachtige videocamera op zak: een smartphone. En met een beetje oefening en toegang tot een paar belangrijke tips, kan zelfs jij - ja, jij - beginnen met het opnemen van geweldige beelden, vloggen of zelfs een indiefilm of documentaire opnemen met alleen je smartphone.

Dus, in een poging om je te helpen alles op de best mogelijke manier vast te leggen, hebben we wat tips opgesomd. Hoewel sommige tips voor de hand liggend lijken, zou het volgen van ze allemaal moeten resulteren in geweldige video, elke keer weer.

Tips voor het opnemen van betere video met uw smartphone

Horizontaal

Niets verpest geweldige beelden zoals twee zwarte verticale balken langs beide zijden van je video. Om deze amateurfout te voorkomen, moet je tijdens het opnemen de liggende modus gebruiken en niet de portretmodus.

Horizontaal video opnemen zorgt er niet alleen voor dat jouw video er in het algemeen esthetisch aantrekkelijker uitziet, het maakt het ook leuker om naar te kijken wanneer deze op een breedbeeldscherm of televisie wordt bekeken. Bovendien leg je meer vast in de daadwerkelijke video.

Dus onthoud gewoon: houd je telefoon nooit verticaal tijdens het opnemen, tenzij je die verticale zwarte balken echt leuk vindt of wilt hebben (of als je puur opneemt voor zoiets als Instagram Stories of TikTok).

Framing

Nu je op de goede manier opneemt (zie hierboven), vult je het frame volledig met jouw onderwerp. Je kunt hem of haar ook iets uit het midden plaatsen om een visueel interessantere scène te creëren. Speel gewoon wat en kijk wat er het beste uitziet.

De meeste smartphone camera-apps hebben de optie om rasterlijnen in te schakelen als je naar de camera-instellingen gaat, waar je tijdens het fotograferen verticale en horizontale rasters op het scherm hebt. De meest populaire framing-tool is 'rule of thirds', dus als je een 3 bij 3 raster op je camera-app inschakelt, kun je het onderwerp uitlijnen met een van de verticale 'derde' lijnen of de horizontale lijnen gebruiken om de horizonlijn binnen te halen de gewenste positie.

person using smartphone with Instagram logo screengrab bokeh photography

Digitale Zoom

Niets is erger dan digitale zoom - vraag het maar aan een professionele fotograaf. Gelukkig bevinden we ons nu in een tijdperk waarin veel van de beste smartphones worden geleverd met een verliesvrije of 'optische' zoomlens, waarmee je kunt inzoomen zonder veel (of zelfs geen) detail te verliezen.

Om tijdens het opnemen in te zoomen zonder de scherpe, levendige kwaliteit te verliezen die je in video's wilt, heb je een apparaat nodig met een behoorlijke optische zoomlens, zoals de Oppo Find X2 Pro. Als je een smartphone hebt met meer dan één camera achterop, is vaak een van de extra lenzen een aangewezen "telelens".

Als je geen smartphone met optische zoom hebt, moet je dichter bij je onderwerp komen of een accessoire gebruiken zoals de clip-on lenzen van Moment, bijvoorbeeld. Over het algemeen moet je altijd zo dichtbij mogelijk komen, vooral voor krappe foto's op gezichten. Laten we eens kijken naar die sproeten en fijne lijntjes en wangen.

portrait photograph of woman with silver nose ring

Flits

We hebben allemaal die video's gezien waarin het onderwerp een gele huid en rode duivelsogen heeft gecombineerd met superdonkere achtergronden. De schuldige? Ja, het is de fotograaf … maar het is ook de flitser.

Smartphones, zie je, zijn uitgerust met LED-lampjes die te fel zijn en de kleurtemperatuur van foto's gemakkelijk kunnen vertekenen. Ook zal de video uiteindelijk vaak nog steeds slecht belicht zijn. Als je 's nachts een foto wilt maken, moet je een andere lichtbron zoeken. Of als jouw telefoon een nachtmodus heeft om te fotograferen, kunt je die ook gebruiken. Voor video zijn er echter niet veel telefoons die geweldige beelden maken bij weinig licht.

Als je extra verlichting wilt of nodig hebt, kun je deze gelukkig relatief goedkoop aanschaffen. Grote webwinkels bieden uitkomst en wanneer mogelijk kan een lokale specialist je goed adviseren.

Achtergrondverlichting

Er is nog iets waar je rekening mee moet houden als je aan flits en verlichting in het algemeen denkt: het vermijden van instellingen voor tegenlicht.

Mogelijk kun je mensen en hun gezichten zien wanneer ze van achteren worden verlicht, maar jouw smartphonecamera kan en zal meestal geen opnamen maken met een fel licht dat een donkere figuur halo geeft. Die figuur heeft ook geen zichtbare kenmerken, wat betekent dat je net hebt gemist wat je probeerde vast te leggen. Tenzij je telefoon een aantal echt geavanceerde HDR-mogelijkheden heeft, is dat iets dat je zeker in de gaten moet houden.

Om deze situatie te vermijden, kun je proberen een eenvoudige lichtopstelling te gebruiken. Degenen onder jullie die on-the-fly opnames maken, kunnen ook een situatie met tegenlicht verbeteren door naar de ene of de andere kant te gaan, of door je onderwerp zo te verplaatsen dat ze naar het licht kijken. Hoewel sommige standaardcamera-apps de effecten van tegenlicht proberen te verminderen, moet je altijd ook proberen de effecten aan jouw kant te verminderen.

Time lapse

Time-lapse- of time-lapse-fotografie is een cinematografische techniek waarbij de frequentie waarmee filmframes worden vastgelegd (de framesnelheid) veel lager is dan die wordt gebruikt om de reeks te bekijken. Als je deze reeks op normale snelheid afspeelt, lijkt het alsof de tijd sneller gaat en dus afloopt.

Simpel gezegd: time-lapse-fotografie is tijdmanipulatie. Objecten en gebeurtenissen die normaal gesproken uren, dagen, maanden of jaren duren, kunnen worden vastgelegd en later worden bekeken met een veel hogere snelheid, dankzij time-lapse-fotografietechnieken.

Voordat Instagram met Hyperlapse kwam, was het maken van een time-lapse-video met je smartphone zowel vervelend als, om eerlijk te zijn, moeilijk. Sindsdien hebben sommige fabrikanten de functie in de vooraf geïnstalleerde camera-app ingebouwd. iPhones hebben bijvoorbeeld een time-lapse-functie in de camera.

Toch hebben sommige telefoons het niet en is Hyperlapse sindsdien geannuleerd, maar er zijn alternatieven. Microsoft heeft zijn eigen Hyperlapse-app in de Play Store die eenvoudig te gebruiken is en je beeldmateriaal stabiliseert, en er is een andere genaamd Framelapse Pro die behoorlijk hoog scoort.

Stabiele en vloeiende video's.

Een vooruitgang die de afgelopen jaren uit de smartphonebranche is voortgekomen, is elektronische en optische beeldstabilisatie. In wezen vermindert het elke handdruk tot een minimum als je uit de losse pols fotografeert. Het werkt relatief goed, maar als je beweegt om een onderwerp te volgen of het gebruikt om rond een persoon of object te pannen of rond te draaien, kun je het beste een fysieke cardanische ophanging aanschaffen die met je telefoon werkt om het echt soepel te maken.

Een van die cardanische ophanging is de DJI OM 4. Als je telefoon is aangesloten en de app is geladen, kun je de kracht van de videomogelijkheden van je telefoon gebruiken, maar de stabilisatie die de cardanische ophanging biedt, geeft je een strakke, filmische uitstraling moeite om uit de hand te fotograferen. Hoe stabiel je grip ook is.

man using taking phtoo smartphone

Effecten

Snapchat was een van de eerste apps die de manier waarop we video opnemen volledig veranderde. Hiermee kun je snel een video (of foto) van jezelf op het werk naar een vriend sturen en deze kunnen deze openen, er een screenshot van maken als ze willen, en reageren met hun eigen videoreactie.

Je kunt foto's nog leuker maken door speciale effecten en geluiden op basis van augmented reality toe te voegen, met een functie genaamd Lenses. Net als lenzen, die voornamelijk in realtime op uw gezicht worden aangebracht, zijn er ook 3D-wereldlenzen die de omgeving om je heen op unieke wijze beïnvloeden.

Deze animatie wordt over de wereld om ons heen gelegd, als een filter, en kan worden vastgelegd en vervolgens worden gedeeld met onze vrienden in een chat of volgers via ons verhaal. Zowel Lenses als World Lenses worden vaak gewijzigd door Snapchat, hoewel populaire lenzen terugkomen. Ten slotte zijn er filters die je kunt gebruiken om je snap te verfraaien.

Je kunt gekleurde filters, de huidige tijd, het lokale weer, snelheidsoverlays of geofilters aan jouw video toevoegen. Als je eenmaal klaar bent met spelen met een van deze Snapchat-functies, kun je je snap altijd lokaal op je apparaat opslaan en deze vervolgens met anderen delen via andere sociale netwerken of sms. Maar als Snapchat niet jouw ding is, probeer dan Instagram. Instagram biedt ook verschillende filters en lenzen voor video's.

Accessoires

Laten we eerlijk zijn: smartphonecamera's zijn gewoon niet zo goed als de krachtpatsers van Canon, Nikon of Sony, vooral omdat smartphonecamera's en hun stockcamera-apps fijnere bedieningselementen en andere dingen missen, ook al worden ze veel beter.

Als je daarom de video-opnamevaardigheden van jouw smartphone naar een hoger niveau wilt tillen, zonder dat je een dure DSLR hoeft te kopen, kunt je overwegen om accessoires te kopen die het ware potentieel van jouw camera benutten. Je kunt alles krijgen, van statiefbevestigingssystemen tot creatieve lensuitbreidingen.

Bewerken, editing, montage

En tot slot is er soms een beetje montage nodig om je beeldmateriaal van "ugh" naar "wauw" te laten gaan. En tegenwoordig kun je ook intensief op je smartphone bewerken, wat betekent dat je niet hoeft te investeren in dure desktopsoftware.

Alles, van eenvoudig bijsnijden tot het toevoegen van overgangen, titels en effecten, is eenvoudig op mobiele iOS- en Android-apparaten. Of je volgende video nu een montage of een schoolproject is, mobiele apps kunnen het videobewerkingsproces stroomlijnen.

Apple's eigen iMovie voor iPhone en iPad bevat bijvoorbeeld titels en overgangen en ondersteunt zelfs het maken van theatrale trailers voor onderweg. Andere functies zijn onder meer picture-in-picture, gesplitst scherm en slow motion-effecten. Het lijkt in feite erg op iMovie op de Mac. Voor iPad Pro zou je LumaFusion eens kunnen proberen, hoewel dat vrij prijzig is.

Pinnacle Studio is een ander goed voorbeeld, evenals Videon en Magisto. Maar dat is niet alles: Adobe's Premiere Rush-app voor iPhone en iPad is een krachtige videobewerkingstool met veel van de functies van Premiere Pro, hoewel het uitgekleed is en door iedereen kan worden gebruikt.

Het biedt snelle videobewerking, net als andere mobiele apps, waar je beeldmateriaal en foto's gewoon kunt slepen en neerzetten in de gewenste volgorde en ze kunt inkorten, maar het is ook compatibel met Premier Pro, zodat je het eindresultaat naar de desktop kunt exporteren software en verfijnen met meer controle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
Top closearrow-circle-o-downbarsellipsis-v