tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

Hoe werkt TikTok?

TikTok is een immens populaire social media video app, maar je bent niet de enige die het zich afvraagt: "Hoe werkt TikTok nou eigenlijk precies?" Met name jeugdige gebruikers hebben het platform snel ontdekt en omarmd en showen er hun moves, skills en gevoel voor humor.

Zoals te doen gebruikelijk in Social Media land volgen oudere gebruikers dan snel. Maar door alle mogelijkheden die de app biedt zie je al gauw door de bomen het bos niet meer. Daarom gaan we in deze post de brandende vraag proberen te beantwoorden: Hoe werkt TikTok?

De beste manier is het doen

De beste manier om meer te weten te komen over de app, het gebruikersbestand en het type inhoud dat het publiek aanspreekt, is door te beginnen met het produceren van je eigen berichten op een persoonlijk of zakelijk account.

Als je echter iemand bent die nog nooit een niche-sociaal platform heeft gebruikt, kan TikTok behoorlijk moeilijk te navigeren zijn. De meeste nieuwe gebruikers hadden moeite om erachter te komen hoe het in vredesnaam werkte toen ze vorig jaar voor het eerst inlogden.

Maak je geen zorgen als ook jij je identificeert met die strijd! We zijn er uiteindelijk achter gekomen - en jij kunt het ook!

Om je te helpen de app te temmen, hebben we een korte handleiding samengesteld om u te laten zien hoe u deze kunt gebruiken.

Hoe werkt tiktok?
Een innovatief shot met TikTok

Instructies

Hier is een lijst met instructies die je helpen bij het opzetten van je profiel, het filmen van je eerste video, het toevoegen van speciale effecten en het gebruik van uitdagingen of duetten om met andere gebruikers in contact te komen.

 1. Download de app en meld je aan.
 2. Stel je profiel in.
 3. Bekijk de videofeed.
 4. Vind, reageer of deel video's die u leuk vindt.
 5. Zoeken naar video's.
 6. Volg gebruikers via video's. zoeken of TikCode.
 7. Stel je foto in en kies speciale effecten.
 8. Neem de video op.
 9. Breng de laatste wijzigingen aan en voeg een bijschrift toe aan de video.
 10. Duet met andere gebruikers.
 11. Doe mee aan een uitdaging.

Je TikTok account aanmaken

Download eerst de app

Ga naar de App Store of Google Play en download TikTok. Wanneer je het opent, maakt TikTok het vrij eenvoudig om je aan te melden.

Je kunt je direct aanmelden met Facebook, Gmail of Twitter, of een standaard gebruikersnaam en wachtwoord toevoegen als je niet wilt dat een van die accounts wordt verbonden.

Maak je profiel

Nadat je bent ingelogd, word je onmiddellijk naar de feed met video's gestuurd. Je kunt zien hoe het werkt in stap drie. Maar tik eerst op het pictogram rechtsonder dat eruitziet als de omtrek van een persoon om je profiel te zien en te bewerken.

TikTok app onderkant scherm

Zodra je je profiel hebt ingevoerd, tik je op de knop Profiel bewerken en selecteer je een profielfoto of video. Bedenk en voeg ook jouw gebruikersnaam en zogenaamde bio toe.

Als je je andere social media-profielen wilt laten zien, kun je je YouTube- en Instagram-pagina's koppelen. Als je zakelijk gebruiker bent, kan dit een handige manier zijn om reclame te maken voor andere visuele platforms.

Ook een link naar je website is toe te voegen als zakelijk gebruiker, bijkomend voordeel is toegang tot statistieken over jouw content. Dat laatste is beschikbaar voor creators en zakelijk gebruikers. Kies dus een account type wat bij je past: Persoonlijk, zakelijk of creator. Geen zorgen, naderhand kun je altijd wisselen.

Video's en contacten vinden op TikTok

Bekijk de feed

Nu je je profiel hebt ingesteld, tik je op terug naar het eerste tabblad met de videofeed.

TikTok Feed, For You Page of Voor Jou Pagina

Beschouw deze feed als die van Twitter, maar waar video de primaire inhoud is. Als je nog geen volgers hebt, stuurt de app je willekeurige trending video's. Naarmate je meer mensen gaat volgen en ermee in contact treedt, wordt jouw feed persoonlijker en afgestemd op je eigen interesses. TikTok noemt de feed "For You Page" of "Voor Jou Pagina".

Waardeer video's (die je leuk vindt) met een hartje, een reactie of door hem te delen

Als je een video vindt die je leuk vindt, kun je op het hartje tikken om deze leuk te vinden of op de tekstballon om erop te reageren.

Om de video te delen, druk je op het vooruit-teken onder het reactiesymbool om opties voor delen te zien. Deze symbolen bevinden zich allemaal aan de rechterkant van de video.

Als je een video echt leuk vindt en wilt zien of de gebruiker meer posts heeft die je leuk vindt, veeg je naar links om naar zijn profiel te gaan.

Hoe werkt TikTok video's zoeken?

Tik op het tweede tabblad of vergrootglas om het zoekgebied van de app te openen. Op dit tabblad kun je accounts of video's doorzoeken, of je kunt onder de zoekbalk kijken om video's op trending onderwerp te zien.

Hoe werkt tiktok videos zoeken

3 manieren om gebruikers te volgen

Als je een geweldige creator wilt volgen, kun je dat doen door op het pictogram met hun profielfoto en een plusje boven de hartknop op hun video te drukken.

Als je al een TikTok-account of persoon kent die je wilt volgen, kun je ernaar zoeken in de zoekbalk en vervolgens op het filter "Gebruikers" drukken. Je kunt ze ook vinden door hun TikCode te scannen. Dit kan handig zijn voor merken of mensen die hun TikTok-kanaal op andere websites of in de fysieke wereld willen promoten. Het kan ook geweldig zijn als je een vriend persoonlijk tegenkomt die je wil toevoegen.

Om je eigen TikCode te vinden, ga je naar je profiel en tik je rechtsboven op het icoon met vier vierkantjes.

Hoe werkt TikTok: Posten van video's

Stel je shot in en kies speciale effecten.

Tik op de middelste tab om de cameramodus te openen. Om de camera in de goede richting te richten, tik je op het pictogram Omdraaien rechtsboven.

Aan de rechterkant van het scherm zie je ook pictogrammen voor het volgende:

 • Snelheid: hiermee kun je jouw video in slow motion of versneld opnemen.
 • Schoonheid: een AR-filter dat puistjes kan verbergen en je huid gladder kan maken.
 • Filters: hiermee kun je het kleurenfilter van de camera wijzigen.
 • Timer: hiermee kun je automatisch aftellen voor opnemen instellen als je handsfree wilt filmen.
 • Flits

Muziek en effecten

Midden bovenaan het camerascherm zie je ook muzieknoten met ernaast 'Een geluid toevoegen'. Tik hierop om de muzikale overlay of het geluidseffect te kiezen waarmee u wilt werken.

Hoe werkt TikTok: Geluiden

Aan de onderkant van de camera zie je ook een effectenpictogram aan de rechterkant en een uploadknop aan de linkerkant - voor het geval je je video's buiten de app wilt opnemen.

Als je op de knop Effecten tikt, zie je een gigantische reeks AR-filters en andere speciale effecten die je gezicht of je omgeving kunnen versterken. U kunt hier ook een filter in video-overlaystijl kiezen.

In de zwarte balk onder de camera kun je de tijdslimiet voor je video instellen of op Foto-sjabloon tikken om een fotodiavoorstelling te maken in plaats van een video.

Video opnemen

Als je klaar bent, houd je de rode opnameknop ingedrukt. U kunt uw video in één keer of in stukjes opnemen.

Een video opnemen met een gezichts- en kleurfilter op TikTok
Als je verschillende shots in elke video wilt passen of deze in stukjes wilt opnemen, houd dan de opnameknop voor elk segment ingedrukt, laat hem los en houd hem weer ingedrukt als je klaar bent voor je volgende shot.

Wilt u uw opnameknop niet de hele tijd ingedrukt houden? Voordat je naar de opnamemodus gaat, kun je de timer ook gebruiken om jezelf voldoende tijd te geven om je telefoon rechtop te houden en ervoor te poseren voordat hij automatisch begint met opnemen.

Edits en onderschriften

Als je klaar bent met het opnemen van de video, kun je nog steeds een muzikale overlay, filters en andere speciale basiseffecten toevoegen. Je kunt ook stickers en tekstoverlays aan de video toevoegen.

Hoe Werkt TikTok - posten

Als je klaar bent, druk je op Volgende. Je wordt doorgestuurd naar een pagina die lijkt op de postpagina van Instagram, waar je een bijschrift, relevante hashtags kunt toevoegen en andere accounts kunt taggen. Je kunt ook de privacy van de video instellen, opmerkingen in- of uitschakelen, duetten of reacties toestaan en op "Opslaan in album" tikken om deze naar de foto's van je smartphone te downloaden.

Postinstellingen aanpassen en een bijschrift toevoegen aan TikTok
Als je nog niet klaar bent om te posten, druk dan gewoon op de knop Concepten linksonder om het op te slaan voor later.

Hoe Werkt TikTok: Stitchen

Op basis van een video van een andere gebruiker kun je weer een nieuwe video maken. Dit gebeurde eerst vaak door een zogenaamd Duet op te nemen, maar deze optie is lang niet altijd beschikbaar. Stitchen kan in de meeste gevallen wel.

Je komt een video tegen die je leuk vindt, drukt op de deelknop en kiest dan uit alle opties voor "Stitchen."

Vervolgens selecteer je het gedeelte uit de video wat je wilt gebruiken en voegt vervolgens je eigen content toe.

Doe mee aan een challenge

Net als andere sociale mediaplatforms, zie je af en toe video's met hashtags voor 'uitdagingen'. Een uitdaging is wanneer een videopost, bedrijf of persoon gebruikers aanmoedigt om zichzelf te filmen terwijl ze iets vreemds of specifieks doen, zoals het zonder handen omdraaien van het deksel van een Chipotle-to-go-bowl.

Deelnemers filmen zichzelf terwijl ze de actie uitvoeren en hashtag de naam van de uitdaging in hun post-ondertiteling.

Er zijn meestal geen winnaars in een TikTok-uitdaging, maar het hashtaggen ervan kan je helpen meer volgers of views te krijgen wanneer mensen je vinden wanneer ze op de hashtag zoeken.

Om je snel een idee te geven van wat deelname aan een uitdaging inhoudt, is hier een video van iemand die de bovengenoemde #ChipotleLidFlip-uitdaging doet:

Kernpunten voor TikTok

Ja, TikTok lijkt op dit moment misschien een nogal vreemd platform, maar het kan een geweldige tool zijn om later je jongere publiek te boeien en bewust te maken. Omdat het slechts een paar jaar oud is, is het ook een geweldige plek voor vroege video-experimenten.

Terwijl je aan het brainstormen bent of je eerste video's filmt, volgen hier een paar tips om je te helpen unieke en boeiende berichten te maken:

 • Veel plezier met de speciale effecten. Er zijn talloze manieren om je video leuker te maken, en het publiek op TikTok verwacht het. Dus speel wat rond en experimenteer ermee.
 • Omarm de muziek. De meeste video's op het platform hebben een soort nummer of geluidseffect op de achtergrond.
 • Film een paar video's met meerdere foto's. Hierdoor voelt het interessanter en actiever aan.
 • Wees niet bang om een lichtere kant of gevoel voor humor te laten zien. Mensen komen naar dit platform om vermaakt te worden.
 • Gebruik trendy hashtags en probeer een uitdagingsvideo uit. Voeg vervolgens relevante hashtags toe aan het onderschrift van uw bericht, zodat uw video wordt weergegeven wanneer mensen erin zoeken.
 • Kijk wat andere merken doen. Hoewel uw bedrijf misschien nog niet op TikTok hoeft te springen, kunnen video's die door andere merken zijn gepost, enkele ideeën voor uw eigen strategie inspireren.

Ga naar TikTok

Wil je TikTok video's makkelijk downloaden? Dat leggen we hier uit.

Wat zijn goede ideeën voor een TikTok video?

Deel een educatieve video
Werk samen met een influencer
Vier speciale gelegenheden
Maak een tutorial
Cover actuele gebeurtenissen

Hoe krijg ik meer TikTok volgers?

Bepaal je doelgroep
Gebruik TikTok om mensen iets te leren
Profiteer van de kracht van trends.
Creëer je eigen uitdagingen.
Gebruik zoveel mogelijk hashtags.
Post op piekmomenten.
Promoot video's op andere sociale media-accounts.

Hoe lang duurt het voor een TikTok viral gaat?

Deze timing kan 48 uur na het posten zijn of tot weken later, er lijkt geen rijm of reden voor te zijn! Voorlopig kunnen we aannemen dat terwijl video's langzaamaan likes, reacties en views krijgen, het TikTok-algoritme je video naar de For You-pagina kan pushen, zelfs als het geen gloednieuwe video is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
Top closearrow-circle-o-downbarsellipsis-v