tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

Hoe kun je zelf een voice-over inspreken voor video's?

Het komt regelmatig voor dat het geluid in video's gepubliceerd op websites simpelweg niet goed is. Dat is enorm zonde, want de audio is de helft van een goed filmpje, naast de beelden natuurlijk. Met een beetje zorg en aandacht kun je ervoor zorgen dat je naast mooie beelden ook een goede audiotrack bij je video hebt. Dat zal er voor zorgen dat je video positiever wordt bevonden door de kijkers. Een stukje muziek onder je video zetten is vaak een goed idee, mits dit niet te hard staat. Met een goede voice-over kun je jouw video veel informatiever maken en voorkomen dat er saaie stukken inzitten. Wij laten je zien hoe je een voice-over kunt toevoegen aan je video.

Benodigdheden voor de beginner

Ben je klaar om je eerste voice-over op te nemen? Mooi, dan hebben we goed nieuws voor je. Met de spullen die je waarschijnlijk al hebt kun je prima een voice-over opnemen. Verderop in dit artikel nemen we enkele tips door om de kwaliteit van je voice-over op een zo hoog mogelijk niveau te krijgen.

Dit heb je nodig om een voice-over op te nemen.

 • De video waar je voice-over in moet komen
 • Een smartphone
 • Een laptop of desktop computer

Voice-over aan je video toevoegen.
Stap voor stap.

Als je bovenstaande spullen bezit heb je alles in huis om jouw video van een voice-over te voorzien. In deze gids zetten we alle stappen rustig uiteen zodat iedereen het kan volgen. Dit gaat om de eerste voice-over die je opneemt, of de eerste keer dat je deze manier gebruikt. In dit voorbeeld gebruiken we de gratis video editor OpenShot en een iPhone. Het type laptop of desktop computer en besturingssysteem maken geen verschil. De software die we gebruiken is gratis voor Windows, MacOS en Linux.

De video op je computer zetten

Als je een beginnend videograaf bent is de kans groot dat je je smartphone gebruikt om video's op te nemen. Dit kan ook prima in de beginfase, grote investeringen kun je altijd nog doen. Maar dan wel als je zeker weet dat je door wilt gaan met video en de kwaliteit naar een hoger niveau wilt tillen. Als je een videocamera voor je video's gebruikt kun je in de handleiding terugvinden hoe je deze naar je computer overzet. Voor smartphonegebruikers geldt dat je de telefoon op je computer aan kunt sluiten, of vanaf de telefoon met bijvoorbeeld WeTransfer de bestanden naar jezelf toestuurt en opent op de computer. Ook wanneer je een video upload naar je eigen YouTube kanaal met je smartphone kun je deze op je computer weer downloaden. Mogelijkheden genoeg dus, zorg gewoon dat het filmpje waar je een voice-over aan toe wilt voegen op je computer staat.

Gratis video software downloaden

openshot logo

In meerdere artikelen wijzen we op het gebruik van OpenShot, zo ook nu. Dit doen we omdat deze software gratis is en bruikbaar op elke computer. Het merk, type en besturingssysteem maken geen verschil. OpenShot is beschikbaar voor Windows, MacOS en Linux. Je kunt de software gratis downloaden op de website van de makers.

Dictafoon

Vrijwel iedere smartphone heeft wel een app om geluid op te nemen. In dit voorbeeld gebruiken we de standaard dictafoon van iOS. Deze app kun je dus vinden op een iPhone, hij wordt standaard meegeleverd. Android toestellen hebben vergelijkbare apps, eventueel kun je in de App Store of Play Store een opname app downloaden, er is een ruime keus. Let er wel op dat je je opnames naar je computer kunt overzetten. Met dictafoon op de iPhone kun je een opname delen per e-mail. Mail de opname naar jezelf en sla deze dan op je computer op. Nu heb je de video die je wilt gebruiken en één of meerdere geluidsbestanden die je voice-over gaat of gaan worden.

Tip: neem je voice-over in gedeeltes op, zo hoef je nooit alles overnieuw te doen als er iets niet goed is gegaan.

Een video- en een audiospoor

Nu je alles voorbereid hebt kun je beginnen. Het installatieproces van OpenShot wijst zichzelf, volg de instructies en open het programma. Je ziet dan een scherm zoals dit:

openshot video edtor linux
De OpenShot Video Editor

Onderin zie je standaard vijf sporen die je tot je beschikking hebt. Om een voice-over toe te voegen is dit ruim voldoende. Een spoor voor video en een spoor voor audio zijn alles wat je nodig hebt.

Voeg video en audio toe

De groene plus bovenin beeld klik je aan om de bestanden te selecteren die je wilt gebruiken. Ook kun je in het vakje "projectbestanden" de bestanden slepen die je nodig hebt. De methode maakt niet uit, het effect is hetzelfde. Wanneer je de video en het geluidsbestand hebt toegevoegd staan ze in het vak.

Vanuit het vak projectbestanden sleep je vervolgens zowel de video als het geluidsbestand naar een spoor. Door ze naar links en rechts te slepen kun je beeld en geluid synchroniseren. Als je voice-over uit meerdere geluidsbestanden bestaat zet je deze gewoon achter elkaar op hetzelfde spoor. Als je video al geluid bevat kun je de beelden en geluiden scheiden door met de rechtermuisknop op het videobestand te klikken.

Wanneer je project klaar is kun je door op de knop "Exporteren" te drukken je video maken, dit is dus iets anders dan "Opslaan als". Opslaan maakt dat je jouw videoproject opslaat om later verder aan te werken. Exporteren is the way to go dus.

Voor een uitgebreidere uitleg over OpenShot kun je dit artikel lezen.

Tips voor een goeie voice-over

 • Zorg dat je stem goed is
 • Overdrijf een beetje
 • Neem een goede houding aan bij het inspreken
 • Let op de akoestiek
 • Gebruik compressie
 • Bezuinig niet op de microfoon

Een goede stem

Een stem die doordrenkt is van liters tabaksrook en sterke drank doet het niet goed als voice-over. Ook verkoudheid en luchtweginfecties hebben een duidelijk effect op je stemgeluid. Neem je voice-over dus op wanneer je goed bij stem bent. Articuleer helder en duidelijk, laat er geen misverstand over bestaan wat je zegt. Door je stem levendig te gebruiken houd je de aandacht van de kijker vast, probeer dus niet monotoon in te spreken maar spreek accenten duidelijk uit door je stemgeluid hiervoor in te zetten. Luister ook terug, je kunt een voice-over prima in gedeeltes opnemen, zo hoef je niet alles overnieuw te doen als de frequentie van je stem in een bepaald stukje niet prettig is om naar te luisteren.

Overdrijf een beetje

Zoals je normaal gesproken een gesprek voert is niet per se de juiste toon voor een voice-over. Je stem moet de beelden ondersteunen en verduidelijken. Lichtelijk overdrijven tijdens het inspreken versterkt emoties en verheldert de boodschap die je de kijker mee wilt geven. Je kent vast wel trailers van films, dat zijn goede voorbeelden van overdreven inspreken. We adviseren je het niet zo overdreven te doen, ergens in het midden tussen een filmtrailer en een reguliere conversatie is goed. Teveel overdrijven doet namelijk weer afbreuk aan de boodschap, tenzij je video puur als entertainment bedoeld is.

Neem een goede houding aan bij het inspreken.

Je houding heeft invloed op je stem. Door te staan komt je stem vele malen beter uit de verf dan wanneer je ligt of zit. Het lijkt misschien logisch om achter een bureau te zitten terwijl je een voice-over inspreekt, maar dat zorgt ervoor dat je je stem niet optimaal kunt inzetten.
Geluid is lucht wat je lichaam verlaat waaraan je een bepaalde trilling meegeeft. Die trillingen zijn de geproduceerde geluidsgolven. Wanneer je staat heeft je lichaam veel meer ruimte om die lucht de juiste trillingen mee te geven. Zo kun je dus veel meer met je stem doen wanneer je lichaam gerekt is. Als je zit is je lichaam min of meer een beetje in elkaar gedrukt. Een staande houding produceert een beter stemgeluid. Probeer het maar eens, spreek dezelfde alinea zowel staand als zittend in en luister zelf welke het beste klinkt, als je de mogelijkheid hebt kun je deze vraag ook voorleggen aan familie, vrienden of collega's. Staan inspreken geeft een grotere longinhoud en maakt dat je actiever en levendiger klinkt.

Let op de akoestiek

Je weet vast wel hoe een professionele geluidsstudio eruit ziet. De wander en het plafond zijn allemaal bekleed met geluidsisolatie. De zwarte noppen zijn bedoeld om galm tegen te gaan. Door de geluidsgolven te absorberen kaatst het niet terug. We snappen best dat je waarschijnlijk niet van plan bent een ruimte in je huis of kantoor op te offeren om voice-overs op te nemen. Dat hoeft ook niet, maar zorg er wel voor dat de ruimte waar je jouw stem opneemt geen last heeft van galm. Gebruik hiervoor dus niet je douche of wc. Minder galm is dus beter voor je opname, wilt je toch een beetje galm dan kun je dat eventueel later toevoegen, galm verwijderen uit een opname is een stuk moeilijker en bovendien is het gewoon niet goed te doen. Wanneer je geen goede ruimte ter beschikking hebt kun je gebruik maken bijvoorbeeld gordijnen om te voorkomen dat het geluid weerkaatst, ook zijn er speciale akoestische schermen verkrijgbaar, dat vergt echter wel weer een investering.

Gebruik compressie

Wanneer je een opname gaat nabewerken adviseren we je gebruik te maken van een compressor. Hiermee kun je ervoor zorgen dat het volume gelijkmatig blijft in je audio-opname. Radiostations maken hier bijvoorbeeld gebruik van om de boel onder controle te houden. Ook ben je beter verstaanbaar wanneer je een compressor gebruikt. Zoals eerder genoemd moet je goed articuleren, door de compressie worden jouw duidelijk gearticuleerde woorden beter verstaanbaar, ze zijn namelijk duidelijker te horen voor de kijker. Houd er wel rekening mee dat achtergrondgeluid óók beter hoorbaar zal zijn wanneer je een compressor gebruikt, draag er dus zorg voor dat het achtergrondgeluid (en de galm) tot een minimum beperkt blijft.

Bezuinig niet op de microfoon

Een goede stem en duidelijke articulatie kunnen teniet worden gedaan door een microfoon van inferieure kwaliteit. Zodra je enigszins serieus met voice-overs aan de slag gaat is het aan te raden hierin te investeren. Voor voice-overs is een condensator microfoon de beste keuze. Deze zijn het gevoeligst en weten de details het beste vast te leggen in je opname. Begin je net met voice-overs? Een smartphone kan uitkomst bieden en die heb je waarschijnlijk al. De dictafoon van een iPhone geeft bijvoorbeeld een aardig resultaat wat zeker wel geschikt is voor beginners.

2 comments on “Hoe kun je zelf een voice-over inspreken voor video's?”

 1. Op die manier kun je elkaar niet onbewust beinvloeden. En heb je dus meer kans om samen de meest geschikte voice-over te kiezen voor de doelgroep. Als er individueel een top 2 of 3 gemaakt wordt, komt er vaak vanzelf een duidelijke voorkeur als groep uit.

 2. Ik schijn een goede stem te hebben, want ik ben inmiddels al gevraagd om de voice-over van de video's van anderen te verzorgen. Ik ben nogal van het polygoon-Nederlands en dat slaat bij sommigen aan. Ik sluit me aan bij het investeren in een microfoon. De microfoons die standaard in een laptop ingebouwd zitten, zijn niet zo goed als een extern aangesloten microfoon.

Waar kun je gratis video's vinden?

Dat video immens populair is op social media en websites staat buiten kijf. Een videoplatform pur sang als YouTube blijft maar groeien en ook Vimeo, die andere grote videowebsite, lijkt niet te stuiten. Coronavirus Covid-19 Sinds de wereld in de greep van de coronacrisis is beland krijgt video nog een extra boost op het internet. […]

Lees meer
10 snelle tips voor het maken van boeiende video's voor sociale media

10 snelle tips voor het maken van boeiende video's voor sociale media. Marketeers met ongetrainde ogen creëren geweldige sociale video-inhoud met weinig meer dan een smartphone. En mensen kijken.

Lees meer
Wat voor computer heb je nodig om video te bewerken?

Het bewerken of editen van video zorgt ervoor dat een filmpje wat je hebt gemaakt een echte productie wordt. Toevoegen van tekst en effecten kan je video een stuk levendiger en informatiever maken. Maar wat moet jouw computer ongeveer in huis hebben zodat jij video kunt bewerken? We nemen het in dit artikel door. Zorg […]

Lees meer
Wat kost een vlogcamera?

Een vlogcamera kost ongeveer €300,- Dan heb je een merkproduct wat je in een Nederlandse winkel kunt kopen met garantie. Bekende merken zijn Sony, Panasonic, Nikon en Canon. Ook actioncams van bijvoorbeeld GoPro worden als vlogcamera gebruikt.

Lees meer
Hoe kun je zelf een voice-over inspreken voor video's?

Met de spullen die je al hebt kun je zelf een voice-over voor je video maken. Met handige tips om het goed te doen.

Lees meer
3 manieren om een video van je foto's te maken

In dit artikel behandelen we 3 methodes om van je foto's een video te maken, te weten:
Windows 10 Foto's
Google Foto's
OpenShot Video Editor
Lees de 3 methodes rustig door en bepaal dan welke voor jou (waarschijnlijk) het beste gaat werken.

Lees meer
8 redenen om video op je website te gebruiken

Ben je nog niet overtuigd van het nut van video op je website? We zetten 8 redenen op een rij, bepaal welke van toepassing zijn op jouw situatie en website.

Lees meer
Zo kun je zelf een webinar houden.

Een webinar organiseren doe je zo. Benodigdheden: Geen vaardigheden, geen stress en geen budget

Lees meer
Video embedden in WordPress doe je zo

Video insluiten kan verschillende manieren als je WordPress gebruikt. De meest voorkomende methodes beschrijven we in dit artikel. We behandelen video insluiten van YouTube, Vimeo en zelf video uploaden naar je website.

Lees meer
Welke gratis software gebruik je om video’s te bewerken?

Video's maken is leuk en nuttig. Zeker op het web is inmiddels wel duidelijk dat je met video een breed publiek kan aanspreken en meer respons krijgt op je boodschap. Maar als je niet uitkijkt kunnen de kosten heel snel, heel hoog oplopen. Behalve de apparatuur is het ook de moeite waard om goed te […]

Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
closearrow-circle-o-downellipsis-v