tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

Zo kun je zelf een webinar houden.

Benodigdheden: Geen vaardigheden, geen stress en geen budget

Het is een beetje eng hè? Je ziet om je heen allemaal marketing goeroes die je doodgooien met gesponsorde Facebook berichten om je mee te laten doen aan hun webinars. Het bedrijf heeft dezelfde naam als zijzelf en ze beloven je van alles als je je maar direct inschrijft. Dat kun jij ook, maar zij krijgen alle aandacht en hebben het aanzien.

Hoe kun jij dit ook doen dan? Webinars zijn tenslotte de nieuwste trend en zonder webinar tel je niet meer mee. Maar hoe moet je dan zelf een webinar organiseren? Het is gewoon een brug te ver. Het kost je klauwen vol geld. En waar moet je überhaupt beginnen, laat staan je webinar uitzenden?

Het ligt gewoon buiten je mogelijkheden, toch? Niet helemaal, de webinar-wereld is aan het veranderen en nu is het ideale moment om daar gebruik van te maken. Het is nu makkelijk, betaalbaar en jij kunt het ook. Sterker nog, je zou het gewoon moeten doen!

Waarom bloggers zo gek zijn op webinars. (Ook als ze je niets te verkopen hebben)

Zodra je begint te schrijven over welk onderwerp dan ook wat meer dan een handjevol mensen kan interesseren krijg je te maken met moordende concurrentie. Een blik vol schrijvers vecht om de aandacht van jouw publiek en voor de gemiddelde buitenstaander is er maar weinig wat jou onderscheidt van de rest.

Aandacht trekken

Om je te onderscheiden van de schrijvende concurrentie zijn webinars een ideale manier. Dit zijn de voordelen:

  • Je maakt van je artikelen evenementen. Dit zorgt ervoor dat jouw boodschap als informatiever en waardevoller wordt gezien.
  • Je schept een waardevolle band met je publiek. Ze zien je live voor de camera. Dit is op live-contact na de beste manier voor je publiek om je te zien zoals je echt bent. Ze kunnen je niet alleen zien, maar ook rechtstreeks op je reageren. Wanneer mensen in de toekomst je naam weer tegenkomen hebben ze er een gezicht en stem bij.
  • Je wordt als expert gezien. Zodra je als presentator voor de mensen staat en hen waardevolle informatie geeft, krijg je volgers en fans die jouw kennis weten te waarderen.
  • Je website en social media kanalen trekken meer publiek. Online evenementen zoals een webinar hebben een aanzuigende werking en genereren meer aandacht voor jou als persoon.

Maar als webinars zo goed werken waarom organiseert iedereen ze dan niet? De doodsimpele reden dat (nog) niet veel mensen een webinar houden: ze vinden het doodeng, niets meer, niets minder.

Wat is er dan zo eng aan webinars?

Nou, denk er eens over na. Een webinar op poten zetten klinkt alleen al doodeng. Er moet van alles geregeld worden op technisch gebied (waar je geen verstand van hebt). En dan zijn er nog de welbekende spookverhalen. Zoals iemand die al een half uur bezig is en er dan achterkomt dat niemand hem kan horen. Of de trolls, de internet trolls die alles verpesten voor jou en het wél serieuze publiek.

Er kan altijd wel iets misgaan en er is altijd wel een reden om iets niet te doen. Maar het komt erop neer dat de meeste potentiële problemen wel te tackelen zijn. Daarnaast baart oefening kunst, oefenen dus!

disaster

Een goed begin....

is het halve werk. Bereid je dus goed voor en zorg er zo voor dat je voor je "live gaat" alles getest hebt. Zo maak je jezelf bekend met de ins en outs zonder dat half Nederland (of de helft van onze aardkloot) ziet hoe alles de mist ingaat. Zorg ervoor dat je alle facetten tenminste een keer succesvol hebt gedaan en zorg ervoor dat je alle stappen voor jezelf vastlegt. Een notitieblokje kan wonderen doen en rampen voorkomen. Zeker je eerste webinar wil je gewoon goed doen, dat geeft je weer wat extra zelfvertrouwen en zo blijft het leuk. Aan de andere kant is het extreem demotiverend als je eerste webinar helemaal in de soep loopt. Voorkom dat dus zo goed als je kunt.

Hoe kies je een goed onderwerp voor je webinar?

Anno 2019 zijn de meeste mensen erg druk en is vrije tijd dus kostbaar en schaars. Als je dus een webinar gaat houden met als onderwerp de anatomie van een hondendrol is de berm tegenover je huis.... Dan vindt de gemiddelde Nederlander wel iets anders om te doen, grappige filmpjes van vallende katten doen het nog steeds goed op het web.
Om kijkers te trekken moet het onderwerp van je webinar een euforisch gevoel opwekken, zoals het laatste stukje leggen van een puzzel van 100.000 stukjes. Hoe kies je dan een goed onderwerp? In de statistieken van je website vind je de meest populaire artikelen en/of pagina's en vast wel meer informatie over wat interessant is aan jou. Bovendien zijn mensen op internet net als echte mensen, ga voor jezelf na wanneer mensen naar je luisteren en wanneer de desinteresse van hun gezicht afstraalt. De laatste categorie zijn geen goede webinar onderwerpen.

lightbulb

Heb je een WordPress website? De plugin Jetpack (van de makers van WordPress) laat je snel zien wat de populairste berichten op je website zijn. Wil je meer inzicht in je bezoekers en populariteit? Gebruik dan bijvoorbeeld Google Analytics. Gebruik de statistieken om inzicht te krijgen en organiseer je webinar rondom een populair onderwerp. Als er genoeg te vertellen is over een onderwerp kun je er zelfs meerdere webinars aan wijden. Zo geef je je publiek ook nog eens een reden om je te blijven volgen en zal de mond-op-mond reclame, al dan niet digitaal, nog meer mensen naar je volgende evenement trekken.

Hoe je een webinar professioneel (en gratis) organiseert.

Waar denk je aan als je de woorden video en internet combineert? Juist, YouTube!. YouTube is met afstand de populairste video-upload site op het web. YouTube biedt echter ook de mogelijkheid om een livestream te starten. Er is één beperking: Je kunt alleen live streamen naar mobiele apparaten als jouw kanaal 1000 abonnees of meer heeft. Hoe erg dat is voor een eerste webinar? Niet zo erg, je wilt toch een publiek dat oplet en interesse heeft in jouw onderwerp. Nemen ze niet de moeite achter een fatsoenlijk scherm te gaan zitten? Dan is het hoogstwaarschijnlijk niet jouw publiek. Check hier hoe je kunt livestreamen op YouTube voor jouw webinar. YouTube neemt jouw webinar automatisch op, zo kun je de video later ook hergebruiken.

Naast YouTube zijn er natuurlijk nog vele andere platforms waarop je kunt "live gaan". Facebook, Twitter en Twitch bieden bijvoorbeeld die mogelijkheden. Met het gratis open source programma OBS Studio kun je jouw computer eenvoudig configureren om live video uit te zenden. Download het programma voor Windows, Mac of Linux en de rest wijst zich vanzelf.

Stappenplan om je webinar van begin tot eind interessant te houden.

Door gebruik te maken van een eenvoudig draaiboek breng je structuur aan in je webinar. Door zo niet van de hak op de tak te springen houd je de aandacht van je publiek vast. Een bewezen strategie is het eenvoudige 3-stappenplan. Zeker voor je eerste webinars is het aan te raden deze structuur te volgen. Daarna kun je evalueren en eventueel aanpassingen doen die beter bij jou passsen.

Voor een webinar van 40 minuten:

  1. Introduceer jezelf, vertel kort over persoonlijke verhaal en haal aan waar jij je kennis vandaan hebt gehaald. Neem hier ongeveer 5 minuten de tijd voor.
  2. Tijd voor het hoofdonderwerp, blaas je publiek omver met relevante kennis, tips, trucs en zorg vooral dat je jouw expertise overbrengt. Trek hier zo'n 25 minuten voor uit.
  3. Vragen en antwoorden. Een minuut of tien uittrekken voor het beantwoorden van vragen.

Het belangrijkste van stap 2 zijn de laatste 5 minuten. Eindig altijd met een zogenaamde Call to Action. Is je webinar informatief of zelfs onderwijzend, geef dan altijd een tip mee die voor iedereen direct toepasbaar is. Het zal ervoor zorgen dat mensen je naam en expertise beter onthouden.
Als het even kan zorg er dan voor dat je er zelf ook iets aan overhoudt. Vraag om contactgegevens, een e-mail adres is meestal genoeg. Breng vervolgens gestructureerd nieuwsbrieven uit om contact te houden met je publiek. Of verwijs naar je sociale media profielen en pagina's.

Verkoop je een product met jouw webinar? Leg dan in die laatste vijf minuten uit wat de toegevoegde waarde van jouw product is voor je publiek. Vaak is dit het oplossen van een bepaald probleem gerelateerd aan het onderwerp van jouw webinar. Stimuleer je publiek het product aan te schaffen en maak het hen zo makkelijk mogelijk dit te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
Top closearrow-circle-o-downbarsellipsis-v