tech@videowebsite.eu
Met video op je website maak je het verschil
videowebsite logo small

3 manieren om een video van je foto's te maken

Als je een leuke collectie foto's hebt van bijvoorbeeld je vakantie, verjaardag of een familiedag dan is het leuk om hier een filmpje van te maken. Door je fotocollectie om te zetten naar een video kun je deze makkelijk delen met een select groepje mensen of met de hele wereld. Elke social media platform biedt de mogelijkheid om video te uploaden en door een filmpje te maken van een serie foto's klikt de kijker een keer op play en kan dan achterover gaan hangen om al je foto's te bekijken.

In dit artikel behandelen we 3 methodes om van je foto's een video te maken, te weten:

 • Windows 10 Foto's
 • Google Foto's
 • OpenShot Video Editor

Lees de 3 methodes rustig door en bepaal dan welke voor jou (waarschijnlijk) het beste gaat werken.

We behandelen de 3 methodes stap voor stap, de ene is wat ingewikkelder dan de andere en iedere manier heeft zijn eigen voor- en nadelen. We proberen je hier de basiskennis mee te geven waar je vervolgens zelf mee aan de slag kunt. Heb je al ervaring met het maken van filmpjes dan is dit artikel waarschijnlijk iets te eenvoudig van opzet. Aan de andere kant bestaat de kans altijd dat je iets nieuws meekrijgt.

Een video maken met Windows 10 Foto's

Fall creators Update

Op 19 oktober 2017 (in de herfst) bracht Microsoft de zogenaamde "Fall Creators Update" voor Windows 10 uit. Losjes vertaald naar het Nederlands was dit dus "herfstupdate voor makers". In eerste instantie zou deze update de Story Remix applicatie bevatten. Dit bleek niet uit te komen, maar in plaats daarvan heeft de foto app van het besturingssysteem wel een update gekregen die de mogelijkheden heeft uitgebreid. Vanaf deze datum was het dus mogelijk om een video te maken van je foto's. Een welkome update nadat de oude Windows Movie Maker in onbruik is geraakt.

Automatisch of aangepast

In Windows Foto's heb je twee opties om ons doel te bereiken: Automatische video met muziek of Aangepaste video met muziek. Door op de knop "Maken" te klikken kun je beginnen. Als je voor het eerst een video gaat maken kun je het beste beginnen met de automatische opties. Er wordt dan een filmpje gemaakt van je foto's die je naderhand zelf kunt bewerken. Op deze manier is het zwaarste werk dus al verzet. Met de optie Aangepaste video met muziek begin je met een blank canvas en moet je alles zelf doen.

Automatische video met muziek. Hoe werkt het?

 • Selecteer Maken >> Automatische video met muziek
 • Selecteer alle foto's die je wilt gebruiken in je video, je kunt ook alle foto's uit een groep in één keer selecteren
 • Klik dan op Maken
 • Geef je video een naam en klik op OK

Je video bewerken

Er verschijnt een voorbeeld en je krijgt de keuze uit verschillende opties. Door op play te drukken kun je de video nog een keer bekijken. Windows Foto's kan zelfstandig verschillende dingen voor je proberen, als je dit wilt klik je op "Remix laten maken."

Windows 10 Foto;'s video maken

Om het sfeerbeeld en bijvoorbeeld de volgorde aan te passen kun je de optie "Video bewerken" gebruiken, de knop zie je rechtsonder in beeld.

Aangepaste video met muziek. Hoe werkt het?

Als je geen voorbeelden wilt laten maken door de Windows Foto's applicatie kies je in plaats van "Automatische video met muziek" voor "Aangepaste video met muziek". Je krijgt dan geen voorbeelden zoals hierboven beschreven maar begint direct met het bewerken van de video de je van je fotocollectie wilt maken.

 • Selecteer Maken >> Aangepaste video met muziek
 • Selecteer alle foto's die je wilt gebruiken in je video, je kunt ook alle foto's uit een groep in één keer selecteren
 • Klik dan op Maken
 • Geef je video een naam en klik op OK

Thema's en Muziek

Onder "Thema's" kun je een soort template kiezen om de sfeer van de video uit te beelden. Het advies is de thema's uit proberen tot je iets ziet waar je tevreden mee bent. De namen van de thema's geven een goede indicatie van het resultaat. Wanneer je een geschikt thema hebt gevonden voor je video klik je op "Gereed", nu kun je zien hoe je video eruit komt te zien met het gekozen thema door op de Play knop te drukken.

Muziek voeg je toe door in het menu te navigeren naar Menu >> Uw muziek, vervolgens kun je een muziek bestand selecteren. Als de muziek die je wilt gebruiken niet in de standaard muziekmap van Windows 10 staat kun je naar andere mappen navigeren om het goede bestand te selecteren. Wanneer je de goede muziek hebt gevonden bevestig je jouw keuzen met "Openen" en vervolgens "Gereed."

Details bewerken van je video

Met het kiezen van een thema en de muziek kun je al een leuke video maken van je foto's. De Windows Foto's applicatie kan echter meer dan alleen de algemene instellingen voor je video wijzigen. Wil je meer details bewerken voor jouw video dan kun je per fragment verschillende opties toepassen. De volgorde van de foto's wijzigen kun je doen door deze simpelweg te verslepen naar de gewenste positie.

Daarnaast kun je op elke foto klikken waarna er een menu verschijnt met diverse mogelijkheden. Je kunt zo de duur van de weergave aanpassen, filters toepassen op de foto, tekst toevoegen alsmede beweging en 3d-effecten. We vinden dat de namen van de opties goed omschrijven waar ze voor bedoeld zijn. Probeer ze gerust uit maar probeer niet een grote hoeveelheid verschillende effecten toe te passen. Teveel effecten, met name teveel verschillende effecten, maken jouw video erg rommelig. Uiteindelijk is het toch de bedoeling dat de foto's bekeken worden en de kijker niet steeds afgeleid raakt door de effecten.

Exporteren

Wanneer je een video hebt gemaakt waar je blij mee bent wil je deze uiteraard opslaan. Dit doe je door middel van de optie "Exporteren." Windows Foto's maakt dan daadwerkelijk een video van je foto's die voor iedereen te openen is. Qua grootte heb je de keuze uit S, M en L wat staat voor Small, Medium en Large. Desgewenst kun je vanuit Windows Foto's je video direct delen via sociale netwerken en e-mail.

Een video maken met Google Foto's

Google foto's is een online applicatie van Google die je de mogelijkheid biedt een onbeperkt aantal foto's op te slaan. Alle foto's worden gekoppeld aan je Google account. Voor het gemak gaan we ervan uit dat je al een Google account hebt. Ga naar photos.google.com en log in met je bestaande Google account. Je kunt foto's vanuit een map op je computer simpelweg naar het browserscherm slepen om deze te uploaden. Er wordt dan gevraagd op je de opslagruimte van je Google account wilt gebruiken of voor de gratis ongelimiteerde optie gaat, wij kiezen hier voor het laatste.

Google foto's upload opties.
We kiezen voor ongelimiteerde opslag met Google Foto's

Wanneer je een aantal foto's hebt geüpload kun je deze indelen in albums of gewoon alles in een ruimte bewaren. Wanneer je de foto's naar Google hebt gestuurd zie je bovenin je scherm aan de rechterkant je profielfoto, heb je geen profielfoto dan staat de eerste letter van je naam in het rondje met een effen achtergrond. Wanneer je op de plus (+) klik opent zich een menu, de derde optie die je ziet is "Film" met ter illustratie een klapbordje ervoor. Klik hierop om je film te gaan maken.

Google foto's menu Create New

Je krijgt een aantal templates voorgeschoteld met een korte, Engelstalige omschrijving van waar deze voor bedoeld zijn. Kies de optie die het beste bij jouw foto's past. De eerste keer krijg je melding, je moet Google Foto's namelijk expliciet toestemming geven om een video van jouw foto's te maken. Wanneer je de instellingen (settings) opent zie je één optie die uitstaat, dit is de instelling die je aan moet zetten om een video van je foto's te maken.

Niet genoeg in Google Foto's? Zo maak je een animatie.

Als je niet genoeg foto's hebt geüpload naar Google kan er geen film gemaakt worden door de applicatie. Dat wil niet zeggen dat alles ophoudt, je kunt namelijk ook een animatie maken van een door jou zelf gekozen aantal foto's. Wanneer je de foto's in beeld hebt die je wilt gebruiken kun je er een animatie van maken. Wanneer je je muis over een foto beweegt zie je in de linkerbovenhoek een vinkje verschijnen. Vink de eerste foto aan die je wilt gebruiken.

Je kun zo meerder foto's selecteren, de eerste keer dat je dit doet moet je shift ingedrukt houden, Google Foto's geeft dit zelf aan. Wanneer je foto's selecteert/aanvinkt wordt het menu rechts bovenin beeld blauw. Als je de foto's die je wilt gebruiken allemaal heb geselecteerd klik je weer op de plus (+) in het menu. Kies daarna voor de optie "Animation."

Google foto's menu

Zodra je dit aanklikt maakt Google je animatie. Vervolgens kun je deze downloaden of delen via social media. Ook kun je de animatie in Google Foto's zelf opslaan voor later gebruik.

Maak een video van je foto's met OpenShot Video Editor

Wanneer je de meeste vrijheid en mogelijkheden wilt om een video te maken met je fotocollectie kunnen we OpenShot van harte aanbevelen. OpenShot is een gratis Open Source video editor voor Windows, MacOS en Linux. Dit programma moet je downloaden en installeren alvorens het te kunnen gebruiken.

OpenShot heeft een zeer lage instapdrempel, je kunt er direct mee beginnen en voor de gemiddelde gebruiker is het maken van een korte video in een handomdraai geregeld. Toch biedt OpenShot heel veel mogelijkheden waarvan je er naarmate je er vaker gebruik van maakt steeds meer zult ontdekken. We beperken ons tot de basis, in een uitgebreid artikel over OpenShot gaan we dieper in op de mogelijkheden. Daar lees je bijvoorbeeld meer over de mogelijkheden om ook video's te monteren die bestaan uit meerdere videofragmenten. Hier beperken we ons tot een video maken van foto's.

Een project maken

OpenShot werkt met projecten, wanneer je het programma opstart begin je met een blanco project, bovenin beeld vind je het menu, door op de grote, groene plus te klikken kun je de foto's selecteren waarvan je een video wilt maken.

OpenShot menu

Alle geselecteerde foto's komen in het vakje met de titel Projectbestanden te staan. Je kunt foto's in het project desgewenst meerdere keren gebruiken in één video. Je hoeft een foto dus niet elke keer opnieuw toe te voegen.

OpenShot werkt met sporen, op een spoor kun je alle foto's achter elkaar zetten om ze na elkaar weer te geven in je video. Ook kun je een foto over een andere foto heen laten vallen door deze op een hoger spoor te zetten. Wanneer je twee foto's gedeeltelijk over elkaar heen sleept op hetzelfde spoor wordt er een overgang gemaakt.

Je kunt bepalen hoe lang een bepaalde foto wordt weergegeven door de breedte van de foto op een spoor te wijzigen, hiervoor klik je op de rand van de foto en sleep je deze naar binnen of naar buiten. Boven de sporen in je beeld staat een tijdsbalk, hierop kun je aflezen hoe lang een foto in beeld blijft.

Foto's in OpenShot

Wanneer je alle foto's in je OpenShot project hebt gezet kun je het project opslaan om er later verder aan te werken, we raden je aan dit te doen voor je effecten toevoegt zodat je altijd terug kunt naar de basis van de video die je gaat maken.

Door rechts te klikken op een afbeelding in je project kun je effecten toevoegen. Houd het in het begin vooral eenvoudig en ga later pas stoeien met geavanceerde opties. In het menu dat verschijnt wanneer je met de rechtermuisknop op een foto klikt kun je, naast vele andere opties, ervoor kiezen fade-effecten toe te voegen, door foto's in- en of uit te faden krijg je als snel een aardig effect in je video. Je kunt kiezen voor in- en uitfaden en dan ook nog voor langzaam of snel.

Opslaan en Exporteren

Wellicht is het wordt opslaan een beetje verwarrend in OpenShot. Wanneer je een project opslaat met dit programma heb je namelijk nog geen video. Heb je je project naar tevredenheid bewerkt klik dan op "Exporteren" om er een video van te maken. Er opent zich dan een dialoogscherm waarin je diverse instellingen kunt invoeren om je video te creëren. De vuistregel hierbij is dat een hogere kwaliteit meer opslagruimte kost en een zwaardere belasting voor je computer is. Bedenk vooraf dus of je per se de allerhoogste kwaliteit moet hebben voor je video. Mits je je project zelf ook opslaat kun je altijd nog eens de video exporteren in een andere kwaliteit.

Wanneer je handig wordt met OpenShot is het tijd om de overige, uitgebreide mogelijkheden van dit programma te ontdekken. Om een video te maken van een selectie foto's kun je prima uit de voeten met de informatie uit dit artikel.

Concluderend

Om een video van je fotocollectie te maken hebben we 3 methodes doorgenomen:

 • Windows Foto's
 • Google Foto's
 • OpenShot

Wellicht is Windows Foto's het meest toegankelijk, het biedt een goede mix van opties en houdt het midden tussen veel door de computer laten doen en zelf als gebruiker je video maken. Als je meer automatisering wilt, maar minder vrijheid is Google Foto's een prima optie, bovendien biedt de zoekgigant je gratis onbeperkte opslagruimte voor je foto's. Al betekent voorgaande niet per se dat je de video-optie van Google Foto's hoeft te gebruiken. Je kunt je eigen foto's ook altijd downloaden om te verwerken tot video met een andere toepassing.
De derde optie is OpenShot, een toepassing waarmee je alle vrijheid hebt, maar die wel eerst op je systeem geïnstalleerd moet worden. Daarnaast is OpenShot van deze drie ook degene waarin je het meeste zelf moet doen.

Welke methode voor jou het beste is kunnen we moeilijk zeggen, maar ze hebben allemaal hun voor- en nadelen. Omdat alle beschreven mogelijkheden volledig gratis zijn kun je ze rustig alle drie uitproberen om zelf te ontdekken wat voor jou prettig werkt. We kunnen in ieder geval zeggen dat het voor iedereen mogelijk is om gratis en vrijblijvend een serie foto's om te toveren tot een mooie video.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Heb je een website?

Maak gebruik van de kennis van Webservicedienst.nl
Top closearrow-circle-o-downbarsellipsis-v